Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z mleka z porzeczkami

Sernik z mleka z porzeczkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2504 Ocena: 17789

Dodano:

Odsłon: 27731

Kolejny serniczek bez sera. Tym razem z głównym udziełem mleka.

Składniki

  • 2 l mleka
  • 8 żółtek
  • 25 dag cukru śmietany
  • 2 kostki masła
  • 2 galaretki owocowe
  • 4 łyżeczki kakao
  • Aromat cytrynowy lub pomarańczowy
  • Czekolada (dobrej jakości)
  • Bakalie (nie koniecznie)
  • porzeczki
  • Składniki na biszkopt:
  • 8 białek
  • 4 łyżki mąki
  • ½ szklanki cukru
  • Cukier waniliowych
  • Tłuszcz i wiórki kokosowe do formy
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Sernik z mleka z porzeczkami

Przygotowanie

  1. Mąkę zmieszać z cukrami i wymieszać ze sztywno ubitą pianą. Produkty lekko wymieszać i włożyć do formy natłuszczonej i wyspanej wiórkami. Piec w temperaturze 170°C około 30 minut.

  2. Do gotującego się mleka dodać rozmącone żółtka ze śmietaną. Gotować, stale mieszając do utworzenia się sera. Zestawić serek na chwilę z ognia, następnie wylać na sitko i pozostawić na 2 godziny. Masła utrzeć z cukrem i dodawać stopniowo serek ucierając na gładką masę. Rozdzielić masę na dwie części, do jednej dodać kakao z bardzo drobno posiekaną czekoladą, a do drugiej aromat.

  3. Wyłożyć dwiema warstwami na wcześniej upieczony białkowy biszkopt,

  4. ułożyć dowolne owoce sezonowe, zalać tężejącą galaretką i odstawić w chłodne miejsce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Zazula1 18 sierpnia 2013 Jest pyszny i gościom bardzo smakował,troszkę go zmodyfikowałam,tzn.zrobiłam w tortownicy i na herbatnikach.Przed dodaniem do masła zmiksowałam blenderem serek bo bałam się,że wyjdą grudki.Dziękuję :) Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Bolek_i_Lolek 12 sierpnia 2013 Jeden przepis, a tyle kontrowersji. Ja również znam wiele przepisów, które nazywane są "sernikami bez sera". Kwestia nomenklatury i zrozumienia. W tym przypadku "bez sera" oznacza, że w głównych składnikach tego sera nie ma. Jest natomiast jak to dobrze wspomniała kobra222- produktem wynikowym. (ser powstaje w wyniku skwaszeniu mleka, a następnie stopniowym jego podgrzewaniu ostudzeniu i odcedzeniu). Jak widać da się zrobić sernik bez SERA :) bowiem podczas powstawania ciasta, powstaje również serek, który staje się głównym skladnikiem owego sernika

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kobra222 12 sierpnia 2013 Nie wiem po co pisać takie bzdury,że sernik bez sera,skoro on (ten ser ) jest ,tylko że robiony własnoręcznie.Od lat takie rzeczy się w ciastach praktykuje,nic nowego.To ciasto to tzw. melba lub pychotka,tylko po przeróbkach.Co innego,że na pewno smaczna,przynajmniej sobie tak wyobrażam,bo uwielbiam czerwone porzeczki...:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

saffona 12 sierpnia 2013 wolne żarty,sernik bez sera?,jawna kpina,a może tak makowiec bez maku???

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tradycyjna_Kuchnia 12 sierpnia 2013 w jaki sposób edytować przepis?
uzupełniając składniki (25 dag cukru pudru, 2 szklanki kwasnej smietany)
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gogusia 12 sierpnia 2013 na pewno smaczny do wypróbowania tylko uciekła ilość śmietany :) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń