Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z mlekiem w proszku

Sernik z mlekiem w proszku

Autor:

Przepisów i artykułów: 277 Ocena: 13975

Dodano:

Odsłon: 19162

Sernik z mlekiem w proszku

Składniki

  • Twaróg 1 kg u mnie z wiaderka
  • Budyń śmietankowy 2x 40g
  • Mleko 1i 1/2 szklanki
  • Olej 3/4 szklanki
  • Jajka L 6
  • Cukier szklanka
  • Mleko w proszku 1 i 1/2 szklanki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sernik z mlekiem w proszku

Przygotowanie

  1. Do misy robota wbijamy żółtka, wsypujemy cukier, budynie, mleko w proszku oraz dodajemy twaróg całość miksujemy do połączenia się składników. Kolejno wlewamy powoli olej oraz mleko. Cały czas miksujemy do momentu, aż znikną grudni z mleka w proszku. Białka ubijamy w osobnej misie na sztywno. Dodajemy do masy serowej i całość mieszamy szpatułką, aż białka połączą się z masą.


    Blaszkę o wymiarach 25x35 wykładamy papierem do pieczenia. Na nie układamy herbatniki. Powoli przelewamy masę serową na ciastka. Ciasto pieczemy w kąpieli wodnej w temperaturze 170 stopni przez ok 1 h. ( Blaszkę z ciasto wkładam do większej blaszki lub naczynia żaroodpornego. Do większej blaszki wlewamy gorącą wodę do połowy wysokości sernika. Wkładamy bo nagrzanego piekarnika i pieczemy tak przez ok. 60 minut). Jeśli sernik w trakcie pieczenia zacznie się mocno rumienić przykrywamy folią aluminiową. Po tym czasie studzimy sernik przy uchylonym lekko piekarniku przez 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy blaszkę z wodą zostawiając sernik w piekarniku do całkowitego przestudzenia.


    Gotowy sernik posypać pudrem lub przygotować polewę. Smacznego!


    Sernik można piec bez kąpieli wodnej w takiej samej temperaturze. Należy jednak pamiętać, że wtedy szybciej zacznie się przypiekać, a konsystencja sernika może być troszkę inna. Przygotowanie sernika każdym sposobem będzie poprawna.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń