Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten sernik z ricottą, inspirowany wypiekami włoskimi ma intensywny cytrynowy posmak i wyśmienity poziom wilgotności. Kluczem do uzyskania puszystego sernika jest dokładne ubicie ricotty z cukrem przed dodaniem pozostałych składników.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam wspaniały pasztet z pieczonej kaczki z d...
Odsłon: 3115
Żeby relish z cukinii ładnie wyglądał w słoikach i na talerzu, najlepiej będz...
Odsłon: 242
Przepyszne, szybkie i efektowne danie, które świetnie sprawdzi się zarówno w...
Odsłon: 115
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam wspaniały pasztet z pieczonej kaczki z d...
Odsłon: 3115
Żeby relish z cukinii ładnie wyglądał w słoikach i na talerzu, najlepiej będz...
Odsłon: 242
Przepyszne, szybkie i efektowne danie, które świetnie sprawdzi się zarówno w...
Odsłon: 115
Składniki
Wysyp na stolnicę mąkę i połącz z masłem, aby powstały grudki. Dodaj śmietanę i skórkę cytrynową i zagnieć gładkie ciasto. 2/3 ciasta zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut, a resztę do zamrażalnika. Przygotuj tortownicę o średnicy 22 cm i wyłóż papierem do pieczenia lub nasmaruj masłem. Rozwałkuj większy fragment ciasta i wyłóż dno foremki zawijając boki do góry.
Do misy robota kuchennego włóż sery oraz cukier i rozwierć składniki na gładki krem. Następnie dodaj jajka, śmietankę kremówkę, esencję waniliową i sok z cytryny oraz wymieszaj masę sernikową. Nie martw się, że masa będzie dość płynna, tak powinno być.
Przelej masę serową na spód ciasta, po czym zetrzyj mniejszy fragment ciasta na tarce o dużych oczkach lub porwij palcami. Piecz sernik przez 60 minut w temperaturze 180°C, a następnie zostaw ciasto do wystygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Sernik podawaj schłodzony i posypany cukrem pudrem.