Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik z ricotty z truskawkami to idealny deser na upalne, letnie dni. Cechuje się bardzo delikatnym smakiem i przyjemną, lekką konsystencją. Truskawki przyjemnie orzeźwiają i dodają wyjątkowej słodyczy.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5347
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 883
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11779
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5347
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 883
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11779
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Składniki
Przygotuj spód. Masło rozpuść w garnuszku i ostudź. Herbatniki pokrusz bardzo drobno – na przykład blenderem lub malakserem. Zalej je masłem. Całą masę dobrze wymieszaj.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej masę herbatnikową i dobrze dociśnij, w szczególności do brzegów.
Przygotuj masę serową. Serek ricotta i cukier puder przełóż do miski i zmiksuj do połączenia składników. Dodaj serek homogenizowany i śmietanę. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Żelatynę zalej zimną wodą i pozostaw do napęcznienia. Następnie podgrzej ją w kuchence mikrofalowej, wymieszaj i pozostaw do lekkiego przestudzenia. Dodaj do masy serowej. Całość dobrze zmiksuj do połączenia składników.
Masę serową przelej do tortownicy, na wcześniej przygotowany spód. Ciasto włóż do lodówki.
Przygotuj galaretkę. Rozpuść proszek w wodzie, dobrze wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia. Truskawki umyj i oczyść. Pokrój na drobniejsze kawałki.
Kiedy galaretka będzie już dobrze chłodna i zacznie lekko tężeć, na wierzchu ciasta porozkładaj truskawki i zalej je galaretką. Ciasto włóż do lodówki do całkowitego zastygnięcia warstwy truskawkowej. Sernik z ricotty z truskawkami podawaj na zimno.