Do góry

Desery Przepis na:

Sernik ze śliwkami, różową bezą i kruszonką

Sernik ze śliwkami, różową bezą i kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 544 Ocena: 7438

Dodano:

Odsłon: 3528

Sernik na kruchym spodzie ze śliwkami. Sernik z bezą i kruszonką. Sernik wyszedł aksamitny, winny i pyszny.

Składniki

  • CIASTO:
  • -300 g. masła -100 g. cukru -5 żółtek(białka odłożyć do bezy)
  • -2 łyżki gęstej śmietany -500 g. mąki -3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA SEROWA:
  • -1,5 kg.sera imperialu-śmietankowego -5 jajek
  • -250 g.cukru -330 ml.śmietanki 30 %
  • -3 budynie cytrynowe -1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
  • OWOCE: -kilkanaście śliwek -trochę cukru
  • BEZA: -5 białek -150 g.cukru -1 budyń wiśniowy
  • DO OPRÓSZENIA: -cukier puder
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ciasto-
    Zmiksować masło z cukrem i jajkami. Przesiać mąkę z proszkiem, dodać śmietanę i zmiksować.Większą połowę ciasta, porozkładać i rozklepać na blaszkę 30x40 wyścielaną papierem do pieczenia.Resztę można schłodzić na kruszonkę.

  2. masa serowa-Jajka zmiksować z cukrem, potem z serem. Śmietankę wymieszać z budyniem i wlać do sera,dodać ekstrakt i ponownie zmiksować.Nie miksować za długo, żeby niepotrzebnie napowietrzyć masę. Wylać masę na surowe ciasto.

  3. owoce-Połówki śliwek porozkładać na masie serowej, brzuszkiem do dołu. Każdą odrobinkę pocukrować.

  4. beza-Białka ubić ze szczyptą soli,potem ze stopniowo dodawanym cukrem. Przesiać budyń,wymieszać i wyłożyć na śliwki.

  5. kruszonka-Pozostawione ciasto porozkładać na górę sernika.

  6. Piec 60-70 min.w 175*C. Pod koniec pieczenia przykryć papierem do pieczenia jak zbytnio brązowieje.

  7. Po przestygnięciu,posypać cukrem pudrem. Kroić na drugi dzień,aż stężeje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń