Do góry

Desery Przepis na:

Serniko-Jabłecznik

Serniko-Jabłecznik

Autor:

Przepisów i artykułów: 37 Ocena: 752

Dodano:

Odsłon: 5260

Jabłecznik czy sernik, co wybrać ? A może by tak dwa w jednym? Czemu nie? Bardzo ciekawe połączenie sera i jabłek. Bardzo proste do wykonania. Znalezione w sieci z małą modyfikacją.

Składniki

  • ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 kostka masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 całe jaja
  • 3 żółtka
  • masa serowa:
  • 500 g twarogu
  • 1 budyń śmietankowy
  • 150 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek
  • pół szklanki cukru
  • galaretka
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Serniko-Jabłecznik

Przygotowanie

  1. ciasto:
    1.Masło utrzeć na gładką masę z cukrem.
    2.Kolejno dodawać jajka i żółtka i kolejno po każdym dokładnie ucierać.
    3.Dodać przesianą mąkę z proszkiem.
    4.Ciasto podzielić na trzy części i każdą piec w temp. 170°C około 20 minut.

  2. masa serowa:
    1.Ser zmielić dwukrotnie.
    2.Do rondelka włożyć masło, ser, cukier i jaja i wszystko razem gotować na małym ogniu mieszając od czasu do czasu.
    3.Dodać rozpuszczony budyń w kilku łyżkach mleka.
    4.Gorącą masę wylać na pierwszy blat.
    5.Przykryć drugim blatem.

  3. masa jabłkowa:
    1.Jabłka umyć , obrać i zetrzeć na tarce lub drobno pokroić.
    2.Włożyć do rondla z nieprzywierającym dnem razem z cukrem i smażyć na małym ogniu jak dżem aż rozpadną się owoce.
    3.Od czasu do czasu mieszać !
    4.Na koniec dodać galaretkę rozpuszczoną w połowie szklanki wrzątku.
    5.Ciepłą masę wyłożyć na drugi blat i przykryć ostatnim trzecim blatem.
    6.Udekorować według uznania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń