Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Sernikowa fantazja"
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3012
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 234
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3012
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 234
Składniki
Najpierw zajmij się kruszonką. Mąkę, cukier i przyprawę korzenną wsyp do miski i wymieszaj. Dodaj pokrojone na wiórki zimne masło. Ciasto rozetrzyj w palcach – nie zagniataj! Rozsyp na dnie wyłożonej pergaminem (tylko spód) tortownicy (średnica 24 cm), lekko dociśnij do dna palcami.
Mielony twaróg umieść w misie miksera, wsyp budyń i mleko w proszku, dodaj jajka, masło, cukier oraz cukier z wanilią. Wlej mleko. Całość miksuj przez kilka minut, do połączenia się składników. Na koniec dołóż do masy skórkę pomarańczową w syropie. Wymieszaj.
Masę serową wylej na kruszonkę rozsypaną w tortownicy.
Sernik piecz w 180 stopniach C przez 20 minut, potem zmniejsz temperaturę do 160 stopni Celsjusza i piecz jeszcze 30 minut.
Ostudź ciasto przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
Na jeszcze lekko ciepłym serniku rozsmaruj masę krówkową. Na koniec posyp orzechami.Źródło: Tele Tydzień