Do góry

Desery Przepis na:

Sernikowa torto-tarta z morelami

Sernikowa torto-tarta z morelami

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2718

Dodano:

Odsłon: 1898

Bardzo lekka tarta morelowa. Ekspresowa do przygotowania. A zarazem efektowna. Niestety nie jestem w stanie pokazać środka. Bo to na prezent. Ale w środku kryje się sernik na zimno. I dużo, dużo moreli. Wierzch ozdobiony lukrem plastycznym. Miał przypominać goździki. Najulubieńsze kwiaty solenizantki.

Składniki

  • SPÓD 250 g ciastek pełnoziarnistych
  • 100 g masła
  • 125 g konfitury morelowej
  • SERNIK 400 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 250 g gęstego jogurtu greckiego
  • 100 ml wrzątku
  • 2 galaretki morelowe
  • 10 moreli
  • 100 g białej czekolady
  • skórka z cytryny
  • LUKIER PLASTYCZNY 500 g cukru pudru
  • 2 łyżki glukozy
  • 1 łyżka żelatyny
  • 30-35 ml ciepłej wody
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sernikowa torto-tarta z morelami

Przygotowanie

  1. Formę do tarty /dno/ wykładam okręgiem wyciętym z papieru do pieczenia.
    Ciastka drobno kruszę. Wysypuję formę. Masło roztapiam, zalewam ciastka i ugniatam szklanką. Smaruję konfiturą morelową i wkładam do lodówki na około 30 minut.

  2. Galaretki rozpuszczam we wrzątku, mieszając bardzo, bardzo intensywnie. Morele drobno kroję. Czekoladę siekam na małe kawałki.
    Serki waniliowe łączę z jogurtem greckim. Ścieram skórkę cytryny. Łączę masę z przestudzoną galaretką. Miksuję dokładnie.
    Dodaję pokrojone owoce i czekoladę. Mieszam do połączenia. Wylewam na spód tarty i schładzam 2-3 godziny.

  3. Żelatynę zalewam wodą. Rozpuszczam dokładnie. Dodaję glukozę i mieszam intensywnie do połączenia. Na blat przesiewam cukier puder /około 2/3/. Zagniatam cukier z żelatyną. Dodaję cukru pudru w razie potrzeby.
    Lukier bardzo szybko się kruszy, więc trzeba szybko na nim działać.
    Wałkuję go na natłuszczonym blacie na podługowate plastry, z których formuję falbanki. Nakładam na tartę 'dachówkowo'. Jak lukier się ściągnie, to dodatkowo kruszę brzegi falbanek, żeby było bardziej goździkowo.
    Całość oprószam cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń