Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubię jabłecznik, uwielbiam sernik. Nie pozostaje nic innego jak je połączyć. Polecam, do mojego jadłospisu wchodzi na stałe.
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 9967
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8992
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6370
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 9967
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8992
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6370
Składniki
Ciasto zagniotłem na gładką masę i schowałem do lodówki na pół godziny. Następnie starłem schłodzone ciasto na dno foremki wyłożonej papierem i podpiekłem 15 minut w temperaturze 180 stopni. Niewielki kawałek surowego ciasta zostawiłem na wierzch.
Jabłka obrałem i pokroiłem na drobną kostkę, poddusiłem je z odrobiną wody. Gdy jabłka się rozpadły wsypałem galaretkę i chwilę gotowałem mieszając. (Najlepiej sprawdzi się galaretka pomarańczowa lub cytrynowa). Gotową masę przełożyłem na podpieczone ciasto.
Ser ucierałem z cukrem, dodałem odrobinę aromatu pomarańczowego, żeby współgrał z galaretką z jabłek. Do masy dodałem jajka, wymieszałem i wylałem na warstwę jabłek. Na ser starłem pozostałe ciasto. Piekłem około 50 minut w 180 stopniach.
Przemycamy zdrowie: Do ugniatanego ciasta można dorzucić płatki owsiane, siemię lniane, kurkumę, ostropest, otręby. W jabłkach doskonale ukryją się płatki i kurkuma.