Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubię jabłecznik, uwielbiam sernik. Nie pozostaje nic innego jak je połączyć. Polecam, do mojego jadłospisu wchodzi na stałe.
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 57
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 35
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 57
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 35
Składniki
Ciasto zagniotłem na gładką masę i schowałem do lodówki na pół godziny. Następnie starłem schłodzone ciasto na dno foremki wyłożonej papierem i podpiekłem 15 minut w temperaturze 180 stopni. Niewielki kawałek surowego ciasta zostawiłem na wierzch.
Jabłka obrałem i pokroiłem na drobną kostkę, poddusiłem je z odrobiną wody. Gdy jabłka się rozpadły wsypałem galaretkę i chwilę gotowałem mieszając. (Najlepiej sprawdzi się galaretka pomarańczowa lub cytrynowa). Gotową masę przełożyłem na podpieczone ciasto.
Ser ucierałem z cukrem, dodałem odrobinę aromatu pomarańczowego, żeby współgrał z galaretką z jabłek. Do masy dodałem jajka, wymieszałem i wylałem na warstwę jabłek. Na ser starłem pozostałe ciasto. Piekłem około 50 minut w 180 stopniach.
Przemycamy zdrowie: Do ugniatanego ciasta można dorzucić płatki owsiane, siemię lniane, kurkumę, ostropest, otręby. W jabłkach doskonale ukryją się płatki i kurkuma.