Do góry

Desery Przepis na:

Seromakowiec

Seromakowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2788

Dodano:

Odsłon: 9470

Z połączenia dwóch rodzajów ciast : sernika i makowca powstał przepyszny seromakowiec

Składniki

  • 300 g maki pszennej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 3-4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa serowo-makowa: 1 1/4 kg twarogu
  • 200 g masła
  • 8 jajek
  • 250 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 250 g maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki kaszy manny
  • 2-3 średniej wielkości jabłka
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Seromakowiec

Przygotowanie

  1. Mąkę z cukrem i proszkiem mieszam, dodaję wiórki zimnego masła i siekam, aż powstanie coś na podobieństwo drobnej kaszki. Wbijam żółtka i zagniatam ciasto. Zawijam w folie i schładzam w lodówce ok 1 godz. Schłodzone rozwałkowuję i wykładam na blaszkę z papierem do pieczenia.

  2. Ser mielę dwukrotnie.Masło, cukier, cukier waniliowy ucieram na puch, dodaję po jednym żółtku i ucieram aż składniki połączą się ze sobą. Dodaję zmielony ser, następnie proszek do pieczenia wymieszany z kaszą manną i mieszam dość szybko by nie napowietrzyć masy serowej. Biała ubijam na sztywną pianę i dodaję do masy serowej mieszając za pomocą łopatki.

  3. Mak sparzam wrzątkiem, osączam na sicie i mielę mielę dwukrotnie. Jabłka obieram i ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach.

  4. Masę serowa dzielę na dwie części, jedna większa, druga mniejsza.
    Mniejszą część masy serowej mieszam z makiem i tartymi jabłkami, przekładam na ciasto w blaszce,

  5. na wierzch wykładam większa część masy serowej i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180° Cna 15-20 min, następnie zmniejszam temperaturę na 150°C i piekę jeszcze jakieś 40-50 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń