Do góry

Desery Przepis na:

Seromakowiec

Seromakowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2678

Dodano:

Odsłon: 7367

Sernik i makowiec w jednym - nic dodać nic ująć.

Składniki

  • Kruche ciasto: 400g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 200g miękkiego masła
  • 1 jajko (M)
  • Masa serowa: 50g masła
  • 750g mielonego twarogu
  • 200g cukru
  • 1 opakowanie startej skórki cytrynowej
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 jajka (M)
  • Masa makowa: 4 jajka (M)
  • 1 łyżka mleka
  • 500g masy makowej (z puszki)
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Seromakowiec

Przygotowanie

  1. Roztopić 50g masła (do masy serowej). Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

  2. Kruche ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. 2/3 ciasta wykleić dno formy.

  3. Masa serowa: Wszystkie składniki zmiksować i wylać na przygotowany spód z kruchego ciasta.

  4. Masa makowa: Z jednego jajka oddzielić białko od żółtka. Żółtko wymieszać z mlekiem. Masę makową wymieszać z białkiem i pozostałymi jajkami. Masę wyłożyć łyżką na masę serową i wyrównać powierzchnię.

  5. Pozostałe kruche ciasto zagnieść z 2 łyżkami żółtka z mlekiem. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i wyciąć centymetrowe paski. Paski układać na cieście tworząc kratkę. Posmarować resztą żółtka. Piec 45 minut na dolnym poziomie piekarnika.


    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń