Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten pyszny seromakowiec przygotowałam z przepisu siostry Anastazji. Przepis prosty nie skomplikowany, a ciasto po prostu rozpływa się w ustach.
mikser, miska, sitko, szklanka, papier , blaszka, łyżka drewniana, garnuszek,
Ciasto Czekoladowa Chmurka to połączenie biszkoptu czekoladowego z czekoladow...
Odsłon: 719
Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...
Odsłon: 45
Tradycyjnych makówek śląskich nie może zabraknąć na moim świątecznym stole, j...
Odsłon: 82
Świetna przekąska na imprezkę, sylwestra oraz też dobrze sprawdzi się jako ob...
Odsłon: 176
Paszteciki imprezowe. Pysznie smakują na zimno lub podgrzane. Można wykorzyst...
Odsłon: 117
Ciasto Czekoladowa Chmurka to połączenie biszkoptu czekoladowego z czekoladow...
Odsłon: 719
Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...
Odsłon: 45
Tradycyjnych makówek śląskich nie może zabraknąć na moim świątecznym stole, j...
Odsłon: 82
Świetna przekąska na imprezkę, sylwestra oraz też dobrze sprawdzi się jako ob...
Odsłon: 176
Paszteciki imprezowe. Pysznie smakują na zimno lub podgrzane. Można wykorzyst...
Odsłon: 117
Składniki
Masa makowa; Suchy, zmielony mak wsypać do miski, następnie zalać go gorącą wodą tak by był zakryty. Zamieszać i odstaw do całkowitego ostygnięcia. Rodzynki włożyć do garnuszka także zaląc gorącą wodą i odstaw na kilka minut, po czym osuszyć ręcznikiem papierowym. Z maku pozbyć się nadmiaru wody , odsączyć na sitku. a następnie osusz ręcznikami. Białka oddzielić od żółtek. Utrzeć cukier z żółtkami, następnie dodaj mak, rodzynki, aromat, miód i masło. Wszystkie składniki wymieszać do połączenia. Na koniec ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i wymieszać delikatnie z masą makową. Masa serowa; Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę , stopniowo dodawać po jednym żółtku. Nie przerywając ucierania, dodawać porcjami twaróg z wiaderka. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do masy wsypać mąkę ziemniaczaną, skórkę pomarańczową ( ja nie dodałam) i ubite białka, delikatnie mieszając do połączenia składników drewnianą łyżką. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wykładać na przemian masę makową i serową, według uznania. ( ja na spód wylałam cienką warstwę masy makowej na to masę serową i pozostał mak). Seromakowiec siostry Anastazji pieczemy około 60 minut w 170 stopniach z włączoną funkcją grzania góra-dół bez termo obiegu. Po wyłączeniu piekarnika, uchylić drzwi i pozostawić ciasto do całkowitego ostygnięcia, po czym włożyć je do lodówki na całą noc. Wystudzone oprószyć cukrem pudrem. Smacznego Moje ciasto nie doczekało włożenia do lodówki , zaraz po wystudzeniu musiałam rozkroić bo zjawili się znajomi , nawet nie zdążyłam oprószyć cukrem pudrem.
Ciasto w przekroju.
Pyszny seromakowiec gotowy do podania.