Do góry

Desery Przepis na:

Serowe kuleczki

Serowe kuleczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 45 Ocena: 548

Dodano:

Odsłon: 2659

w wersji dla dorosłych można zastąpić 2 jajka 70 ml ajerkoniaku

Składniki

  • 500 g serka homogenizowanego lub ricotta
  • 4 jajka
  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 g cukru
  • 1 paczka proszku do pieczenia
  • 1 paczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • Cukier puder do posypania
  • olej do smażenia
5-6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Serek roztrzepać z jajkami, dodać pozostałe składniki i zmiksować.

    Nabierać ciasto na łyżeczkę do herbaty zamoczoną w gorącym tłuszczu i wrzucać do gorącego oleju.

    jeżeli nie posiadacie termometru, włóżcie końcówkę drewnianej łyżki do rozgrzanego tłuszczu. kiedy naokoło łyżki zaczynają tworzyć się bąbelki, jest gotowy do smażenia.

  2. jeżeli chcemy, żeby pączki były równe i okrągłe jak piłeczki, formujemy je przy pomocy małej łyżki do lodów, tzw. gałkownicy zamoczonej od czasu do czasu w gorącym tłuszczu. przed wrzuceniem pączka na olej, należy ciasto w łyżce wyrównać o kant miski. półkulki zamienią się w idealne kuleczki!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń