Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Serowiec z wiśniami i orzechami"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 57
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 160
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 378
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 102
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 57
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 160
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 378
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 102
Składniki
Zimne masło pokrój na małe kawałeczki. Wrzuć do miseczki. Dodaj masło klarowane, mąkę i 1/2 łyżeczki soli. Wsyp 2 łyżki cukru. rozcieraj palcami, aż powstaną grudki, potem wlej ok. 150 ml zimnej wody. Szybko zagnieć. Odłóż 1/3 maślanego ciasta, zawiń je w folię spożywczą. Pozostałe ciasto cienko rozwałkuj na stolnicy lekko oprószonej mąką.
Głęboką żaroodporną formę (o poj. 1 i 1/2 litra) posmaruj tłuszczem. Wylep plackiem. Włóż wraz z odłożonym ciastem do lodówki na 2 godziny. Twaróg utrzyj ze śmietaną, kaszką oraz 1 całym jajkiem. Dosyp 15 dag cukru. Jedno jajko rozbij, oddziel żółtko od białka. Żółtko dodaj do masy śmietanowej. Białko ubij ze szczyptą soli, delikatnie domieszaj do masy. Na koniec dodaj do niej wiśnie i orzechy oprószone 2 łyżkami mąki. Przemieszaj.
Masę przełóż do formy wylepionej plackiem. Odłożone ciasto cienko rozwałkuj. Placek ułóż na wierzchu formy. Mocno zlep brzegi. Pozostałe jajko roztrzep widelcem. Posmaruj nim wierzch ciasta. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz 50-55 minut. Kiedy ciasto lekko przestygnie, pokrój je na porcje i podawaj np. z ciepłym sosem karmelowym.
ok. 3 godzin i 45 minut, 1 porcja 440 kcal.Źródło: Tina