Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Serowiec z wiśniami i orzechami"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14028
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1616
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15878
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6418
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14028
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1616
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15878
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6418
Składniki
Zimne masło pokrój na małe kawałeczki. Wrzuć do miseczki. Dodaj masło klarowane, mąkę i 1/2 łyżeczki soli. Wsyp 2 łyżki cukru. rozcieraj palcami, aż powstaną grudki, potem wlej ok. 150 ml zimnej wody. Szybko zagnieć. Odłóż 1/3 maślanego ciasta, zawiń je w folię spożywczą. Pozostałe ciasto cienko rozwałkuj na stolnicy lekko oprószonej mąką.
Głęboką żaroodporną formę (o poj. 1 i 1/2 litra) posmaruj tłuszczem. Wylep plackiem. Włóż wraz z odłożonym ciastem do lodówki na 2 godziny. Twaróg utrzyj ze śmietaną, kaszką oraz 1 całym jajkiem. Dosyp 15 dag cukru. Jedno jajko rozbij, oddziel żółtko od białka. Żółtko dodaj do masy śmietanowej. Białko ubij ze szczyptą soli, delikatnie domieszaj do masy. Na koniec dodaj do niej wiśnie i orzechy oprószone 2 łyżkami mąki. Przemieszaj.
Masę przełóż do formy wylepionej plackiem. Odłożone ciasto cienko rozwałkuj. Placek ułóż na wierzchu formy. Mocno zlep brzegi. Pozostałe jajko roztrzep widelcem. Posmaruj nim wierzch ciasta. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz 50-55 minut. Kiedy ciasto lekko przestygnie, pokrój je na porcje i podawaj np. z ciepłym sosem karmelowym.
ok. 3 godzin i 45 minut, 1 porcja 440 kcal.Źródło: Tina