Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Serowiec z żurawiną"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 259
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 259
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
Składniki
Mleko lekko podgrzać. Przesiać mąkę do miseczki, zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Wlać 5 łyżek mleka, rozpuścić w nim drożdże. Z brzegów dołeczka dosypać trochę mąki. Do zaczynu dodać 5 dag cukru, wymieszać. Miskę przykryć i odstawić na 15 minut w cie płe miejsce. Gdy zaczyn wyrośnie, dodać 5 dag miękkiego masła i resztę ciepłego mleka. Dobrze wyrobić ciasto. Odstawić je pod przykryciem w ciepłe miejsce na 30 minut.
Utrzeć 10 dag masła ze szczyptą soli, cukrem wanilinowym i 10 dag cukru. Wbić 3 jajka. Dodać twaróg i mąkę ziemniaczaną. Utrzeć na gładką masę. Na koniec do masy serowej dodać osączoną żurawinę.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe ponownie zagnieść. Rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką na cienki placek. Ułożyć go na spodzie blachy (32 x 39 cm) posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Na cieście rozsmarować masę serową, odstawić na 30 minut.
Pozostałe 5 dag masła utrzeć z resztą cukru. Dodać 4 jajka. Wlać śmietanę i wsypać proszek budyniowy. Wymieszać mikserem, wylać na masę serową, równomiernie rozprowadzić. Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 40-50 minut. Poprószyć cukrem pudrem.
Jeśli ciasto drożdżowe wyrosło, a nie możemy go piec natychmiast (np. zajęty mamy jeszcze piekarnik), nakrywamy go zwilżonym papierem pergaminowym.Źródło: Życie na gorąco