Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Staropolski przepis na smaczny serownik babci Stefci.
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 261
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1334
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25207
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 261
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1334
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25207
Składniki
Wykonanie ciasta na spód: Na stolnicy wymieszać mąkę, cukier, i roztarte drożdże. Następnie dodać jajka, mleko i zagnieść ciasto. Dodać masło i wyrobić na gładko. Odstawić w ciepłe miejsce by ciasto podrosło. Twaróg zmielić trzykrotnie, utrzeć z miękkim ale nie roztopionym masłem, cukrem na puszysto. W czasie ucierania dodawać po jednym żółtku. Dodać skórkę z cytryny wmieszać garść rodzynek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Tortownice posmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto. Wyłożyć masę serową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez godzinę. Po upieczeniu ostudzić i ozdobić rozpuszczoną czekoladą. SMACZNEGO.