Do góry

Desery Przepis na:

Serownik handzlowski (staropolski przepis)

Serownik handzlowski (staropolski przepis)

Autor:

Przepisów i artykułów: 2486 Ocena: 17219

Dodano:

Odsłon: 544

Staropolski przepis na smaczny serownik babci Stefci.

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • Mąka pszenna 2 szklanki
  • Jajka 2 szt.
  • Stopione masło 40 gram
  • Ciepłe mleko ½ szklanki
  • Cukier ¼ szklanki
  • Drożdże ¼ kostki
  • Składniki na masę:
  • Twaróg 75 dag
  • Cukier ¾ szklanki
  • Skórka cytrynowa 2 łyżki
  • Żółtka jaja 10 szt
  • Białka jaja 10 szt.
  • Sól
  • Masło 1 kostka
  • rodzynki
  • Czekolada biała i ciemna
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Serownik handzlowski (staropolski przepis)

Przygotowanie

  1. Wykonanie ciasta na spód:
    Na stolnicy wymieszać mąkę, cukier, i roztarte drożdże. Następnie dodać jajka, mleko i zagnieść ciasto. Dodać masło i wyrobić na gładko. Odstawić w ciepłe miejsce by ciasto podrosło. Twaróg zmielić trzykrotnie, utrzeć z miękkim ale nie roztopionym masłem, cukrem na puszysto. W czasie ucierania dodawać po jednym żółtku. Dodać skórkę z cytryny wmieszać garść rodzynek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Tortownice posmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto. Wyłożyć masę serową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez godzinę. Po upieczeniu ostudzić i ozdobić rozpuszczoną czekoladą. SMACZNEGO.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń