Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Staropolski przepis na smaczny serownik babci Stefci.
Przepis dnia
Pieczone faworki to propozycja dla tych osób, które nie przepadają za smażony...
Odsłon: 17128
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2483
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4664
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1864
Przepis dnia
Pieczone faworki to propozycja dla tych osób, które nie przepadają za smażony...
Odsłon: 17128
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2483
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4664
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1864
Składniki
Wykonanie ciasta na spód: Na stolnicy wymieszać mąkę, cukier, i roztarte drożdże. Następnie dodać jajka, mleko i zagnieść ciasto. Dodać masło i wyrobić na gładko. Odstawić w ciepłe miejsce by ciasto podrosło. Twaróg zmielić trzykrotnie, utrzeć z miękkim ale nie roztopionym masłem, cukrem na puszysto. W czasie ucierania dodawać po jednym żółtku. Dodać skórkę z cytryny wmieszać garść rodzynek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Tortownice posmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto. Wyłożyć masę serową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez godzinę. Po upieczeniu ostudzić i ozdobić rozpuszczoną czekoladą. SMACZNEGO.