Do góry

Desery Przepis na:

Sezamki z orzechami i żurawiną

Sezamki z orzechami i żurawiną

Autor:

Przepisów i artykułów: 61 Ocena: 583

Dodano:

Odsłon: 650

Zdrowa przekąska

Składniki

  • 150 g sezamu
  • garść orzechów włoskich (bez łupinek)
  • garść orzechów laskowych (bez łupinek)
  • garść suszonej żurawiny
  • pół szklanki miodu
> 6 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Orzechy rozdrabniamy za pomocą blendera lub umieszczamy je w ściereczce i rozbijamy wałkiem lub młotkiem. Żurawinę suszoną kroimy na mniejsze kawałeczki. Sezam prażymy na suchej patelni, około 2-3 minuty, aby się zarumienił.

  2. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, dodajemy miód i dokładnie mieszamy (pod koniec zagniatamy rękoma). Masę przekładamy na papier do pieczenia, formujemy w prostokątny placek i odkładamy do lodówki.

  3. Po około 2-3 godzinach kroimy masę sezamową na małe kawałeczki. Gotowe sezamki przechowujemy w chłodnym miejscu.
    Smacznego! ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń