Do góry

Desery Przepis na:

Sfogliatella frolla włoski placek

Sfogliatella frolla włoski placek

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 3759

Dodano:

Odsłon: 3391

Sfogliatella frolla włoski placek na kruchym cieście, z masą z kaszy manny i serka. Delikatne i przepyszne ciasto na każdą okazję.

Składniki

  • 350 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 40 ml wody
  • 125 g masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • nadzienie:
  • 400 ml mleka
  • 120 g kasza manna
  • 100 g cukru
  • 250 g białego sera a najlepiej ricotty
  • 2 białka
  • kandyzowana skórka pomarańczowa pokrojona w kosteczkę( u mnie bez)
  • szczypta cynamonu
  • cukier puder do posypania
> 6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Sfogliatella frolla włoski placek

Przygotowanie

  1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Zrobić wgłębienie, wsypać cukier i cukier waniliowy. Dodać miękkie masło pocięte na kawałki i krotko zagnieść ciasto na grubą kruszonkę. Dodać dwa żółtka i szczyptę soli. Wlać zimną wodę i wyrobić na gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na przynajmniej pół godziny.

  2. Przygotować nadzienie. Zagotować mleko. Wsypać kaszę mannę do gotującego się mleka i energicznie zamieszać. Pogotować około 3- 4 minut mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Ostudzić.

  3. Biały ser utrzeć z cukrem. Dodać schłodzoną kaszę mannę i utrzeć na kremową konsystencję. Białka ubić na pianę i delikatnie dodać do masy. Według upodobania można dodać kandyzowane owoce i szczyptę cynamonu. Masę wstawić do na chwilę do lodówki, aż ciasto będzie gotowe.

  4. Papier do pieczenia lekko posypać mąką i rozwałkować na nim ciasto na owalny placek. Na połowę placka nałożyć nadzienie i nakryć drugą połową. Najlepiej zrobić to przy pomocy papieru do pieczenia. Szybkim ruchem zgiąć papier na pół i ciasto automatycznie się nakryje. Następnie trzeba skleić brzeg, dobrze dociskając krawędzie. Nadać kształt dużego pieroga i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30- 35 minut na złoto. Ostudzić i posypać cukrem pudrem. Dowolnie udekorować.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (19)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń