Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Skoleboller – norweskie drożdżówki"
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 45
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2315
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 45
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2315
Składniki
Z mleka, drożdży, 2 łyżek mąki i cukru kryształu robię rozczyn, zostawiam go w cieple. Rozpuszczam masło i je studzę.
Do rozczynu dodaję 2 jajka, cukier puder, mąkę, kardamon, sól. Wyrabiam ciasto. Łączę z masłem. Gdy ciasto odchodzi od ręki, przykrywam je i zostawiam na godz. Z podanych składników gotuję masę budyniową.
Potem wałkuję ciasto na gr. ok. 1,5 cm, wycinam szklanką koła i układam je na blaszce. Gdy podrosną, robię w nich wgłębienia spodem szklanki, smaruję roztrzepanym jajkiem i nakładam masę. Bułeczki wstawiam do zim nego piekarnika. Piekę ok. 20 min w temp. 180oC. Gorące smaruję lukrem i posypuję wiórkami.
120 min • Porcja 240 kcal • Koszt porcji ok. 1 zł • Przepis na ok.10 sztuk.Źródło: Kobieta i życie