Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Skoleboller – norweskie drożdżówki"
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 251
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22491
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 255
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 251
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22491
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 255
Składniki
Z mleka, drożdży, 2 łyżek mąki i cukru kryształu robię rozczyn, zostawiam go w cieple. Rozpuszczam masło i je studzę.
Do rozczynu dodaję 2 jajka, cukier puder, mąkę, kardamon, sól. Wyrabiam ciasto. Łączę z masłem. Gdy ciasto odchodzi od ręki, przykrywam je i zostawiam na godz. Z podanych składników gotuję masę budyniową.
Potem wałkuję ciasto na gr. ok. 1,5 cm, wycinam szklanką koła i układam je na blaszce. Gdy podrosną, robię w nich wgłębienia spodem szklanki, smaruję roztrzepanym jajkiem i nakładam masę. Bułeczki wstawiam do zim nego piekarnika. Piekę ok. 20 min w temp. 180oC. Gorące smaruję lukrem i posypuję wiórkami.
120 min • Porcja 240 kcal • Koszt porcji ok. 1 zł • Przepis na ok.10 sztuk.Źródło: Kobieta i życie