Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Skoleboller – norweskie drożdżówki"
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 3442
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 496
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 295
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 6899
Lekki krem ogórkowy z pewnością sprawdzi się na te letnie upały (oby kilka dn...
Odsłon: 314
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 3442
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 496
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 295
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 6899
Lekki krem ogórkowy z pewnością sprawdzi się na te letnie upały (oby kilka dn...
Odsłon: 314
Składniki
Z mleka, drożdży, 2 łyżek mąki i cukru kryształu robię rozczyn, zostawiam go w cieple. Rozpuszczam masło i je studzę.
Do rozczynu dodaję 2 jajka, cukier puder, mąkę, kardamon, sól. Wyrabiam ciasto. Łączę z masłem. Gdy ciasto odchodzi od ręki, przykrywam je i zostawiam na godz. Z podanych składników gotuję masę budyniową.
Potem wałkuję ciasto na gr. ok. 1,5 cm, wycinam szklanką koła i układam je na blaszce. Gdy podrosną, robię w nich wgłębienia spodem szklanki, smaruję roztrzepanym jajkiem i nakładam masę. Bułeczki wstawiam do zim nego piekarnika. Piekę ok. 20 min w temp. 180oC. Gorące smaruję lukrem i posypuję wiórkami.
120 min • Porcja 240 kcal • Koszt porcji ok. 1 zł • Przepis na ok.10 sztuk.Źródło: Kobieta i życie