Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przy okazji przeprowadzania kuracji cytrynowej odkryłam nowy dla mnie produkt, a jest to skórka cytrynowa w cukrze. Kierując się sugestiami Michała Tombaka pokroiłam skórki w niewielkie kosteczki i przesypałam cukrem, bo nie miałam na stanie płynnego miodu. Wolałabym mieć w słoikach miód, co bardzo Ci polecam, no ale cukier też w ostateczności może być. Bo tu najważniejsza jest skórka z cytryny i zawarte w niej fitoncydy i olejki eteryczne. A dodatek cukru nie jest aż tak wielki i znaczący, by mógł Ci zaszkodzić. Wszak gotowego produktu nie je się łyżkami.
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2891
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2891
Składniki
Pozostałe po wyciśnięciu soku skórki z ekologicznych cytryn pokrój w małe kosteczki. Wkładaj je do słoja warstwami w proporcji: 3 czubate łyżki skórek cytrynowych na 3 łyżki cukru.
Potem kolejna warstwa skórek i kolejna warstwa cukru. I tak aż do wyczerpania składników lub miejsca w słoiku. Tak powstaje skórka cytrynowa w cukrze oraz syrop cytrynowy.
Jest to też uproszczony sposób wytwarzania kandyzowanej skórki, bez smażenia, podgrzewania i karmelizowania. Więc to wersja znacznie zdrowsza niż tradycyjna kandyzowana skórka cytrynowa, a smakuje bardzo podobnie. Ma też podobne zastosowanie jako jeden z rodzajów bakalii do ciast i deserów.
Już po dwóch dniach ze skórki przesypanej cukrem powstanie pachnący i smaczny syrop. Skórki wydzielą sporo soku, w którym rozpuści się cukier. Na wszelki wypadek przechowuj słoik w lodówce, aby syrop nie zaczął fermentować.
Jeśli zechcesz przygotować niezbyt słodką, ale aromatyczną lemoniadę, to do litrowego dzbanka włóż najwyżej dwie łyżki słodkiej skórki cytrynowej wraz z syropem i zalej chłodną wodą. Wymieszaj i nalewaj do szklanek. Jeśli nie chcesz mieć w szklankach cytrynowych kosteczek, to przelej napój przez sitko. Ja nie przecedziłam, a te kawałki słodko-gorzkiej skórki okazały się nadzwyczaj smaczne. Jest to jednak napój (a także deser, zależnie od sposobu użycia skórek w cukrze) nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Jakie ma właściwości zdrowotne? Byłoby tu dużo do pisania, więc zapraszam do poczytania wpisu na blogu.
Możesz też od razu oddzielić skórki od syropu na sitku i wykorzystać je do ciasta, dżemu lub deseru, a pozostały syrop cytrynowy użyć do drinka.
Drink może być z alkoholem lub bez niego. Na przyjęcie przy grillu jak znalazł!
Smacznego!