Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Śledzie z bakaliami "
Szybka prosta sałatka na kolację lub do pracy
Odsłon: 102
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 73
Szybka prosta sałatka na kolację lub do pracy
Odsłon: 102
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 73
Składniki
1,5 godz. • Porcja 230 kcal • Koszt porcji 3,50 zł • Przepis na 5-7 porcji.
Trud włożony w ich wart jest efektu końcowego! Jolanta Główka z Chorzowa
Filety moczę w wodzie przez minimum godzinę. Odsączam je (na sitku, a potem na ręczniku papierowym) i kroję na 2-3 cm kawałki, przekładam do miski.
Ziele angielskie i 1/2 gwiazdki anyżu rozgniatam w moździerzu na proszek, łączę z pozostałymi przyprawami: cynamonem, chili, imbirem i czarnym pieprzem. Cebulki obieram, kroję w cienkie piórka. W głębokiej patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebulę i smażę do zrumienienia.
Suszone owoce: śliwki, morele, figi dokładnie płuczę i osuszam, kroję na mniejsze kawałki (np. w kosteczkę). Pokrojone owoce dodaję do cebuli, mieszam.
W ok. 150 ml wody rozpuszczam miód, a następnie łączę go z przecierem pomidorowym. Przygotowaną mieszankę wlewam do składników na patelnię i dokładnie mieszam.
Całość przyprawiam korzenną mieszanką, liśćmi laurowymi, rumem i octem, duszę pod przykryciem przez 20 minut na małym ogniu, studzę. Śledzie zalewam przygotowanym sosem korzenno-bakaliowym, mieszam.Źródło: Kobieta i życie