Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ślimaczki cynamonowo-różane"
Uwielbiasz jeść słodkie batoniki? Jeśli kochasz snickersy, wypróbuj naszą gen...
Odsłon: 234
Uwielbiasz jeść słodkie batoniki? Jeśli kochasz snickersy, wypróbuj naszą gen...
Odsłon: 234
Składniki
Czas przygotowania 90 minut. Cena sztuki ok. 1,80 zł
Roztapiamy 50 g masła. Podgrzewamy mleko z łyżką cukru i mieszamy z drożdżami. Do miski wsypujemy mąkę, 50 g cukru, cukier waniliowy, wlewamy mleko z drożdżami i masło, wyrabiamy. Ciasto odkładamy na godzinę w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
W rondelku roztapiamy 75 g masła. 4 łyżki cukru mieszamy z cynamonem.
Ciasto drożdżowe wykładamy na wysypaną mąką stolnicę, zagniatamy, a następnie wałkujemy na prostokąt o bokach ok. 34 x 46 cm. Ciasto dokładnie smarujemy masłem, posypujemy cukrem z cynamonem i na całość wykładamy konfiturę, zwijamy. Roladę kroimy na 12 krążków.
Krążki wkładamy do papierowych papilotek i umieszczamy w otworach w formie do muffinek. Pieczemy 20–25 minut w 200oC. Ostudzone ślimaczki wyjmujemy z papilotek.
Wartość odżywcza sztuki 320 kcal. Białko 5 g/Tłuszcz 12 g/Węglowodany 48 gŹródło: Rewia