Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ślimaczki w lukrze"
Kapusta pekińska z jabłkiem, marchewką i cebulą polana prostym sosem winegret...
Odsłon: 98
Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami, skwarkami z cebulką na kościach wę...
Odsłon: 941
Jeśli lubisz owsiankę na śniadanie polecam z dodatkiem buraków czerwonych i j...
Odsłon: 327
Kapusta pekińska z jabłkiem, marchewką i cebulą polana prostym sosem winegret...
Odsłon: 98
Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami, skwarkami z cebulką na kościach wę...
Odsłon: 941
Jeśli lubisz owsiankę na śniadanie polecam z dodatkiem buraków czerwonych i j...
Odsłon: 327
Składniki
Przygotuj ciasto: stop połowę masła. Dolej do niego mleko, lekko podgrzej. Do miseczki wsyp mąkę, 3 łyżki cukru, szczyptę soli. Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru. Odstaw na ok. 10 minut.
Do miseczki z sypkimi składnikami wlej masło z mlekiem. Dodaj drożdże i jajko. Zagnieć ciasto. Odstaw je na około 40 minut, do wyrośnięcia. Resztę masła stop. Pomarańcze obierz, miąższ potnij na kawałeczki. Resztę cukru wymieszaj z cukrem waniliowym.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Rozwałkuj na prostokąt. Posmaruj go masłem. Posyp cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym oraz kawałeczkami pomarańczy. Placek zwiń. Pokrój na 12 plasterków. Blachę wyłóż pergaminem. Ustaw w niej pionowo ślimaczki. Piecz je 30 minut w temp. 190 st. Wystudź. Oblej lukrem.Źródło: Tina