Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ślimaczki w lukrze"
Proste ciasto mieszane rózgą, polane czekoladą, gotowe w godzinę. Wilgotne i...
Odsłon: 136
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami
Odsłon: 638
klasyczne danie z przepisu babci - tanie, proste i szybkie
Odsłon: 143
Proste ciasto mieszane rózgą, polane czekoladą, gotowe w godzinę. Wilgotne i...
Odsłon: 136
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami
Odsłon: 638
klasyczne danie z przepisu babci - tanie, proste i szybkie
Odsłon: 143
Składniki
Przygotuj ciasto: stop połowę masła. Dolej do niego mleko, lekko podgrzej. Do miseczki wsyp mąkę, 3 łyżki cukru, szczyptę soli. Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru. Odstaw na ok. 10 minut.
Do miseczki z sypkimi składnikami wlej masło z mlekiem. Dodaj drożdże i jajko. Zagnieć ciasto. Odstaw je na około 40 minut, do wyrośnięcia. Resztę masła stop. Pomarańcze obierz, miąższ potnij na kawałeczki. Resztę cukru wymieszaj z cukrem waniliowym.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Rozwałkuj na prostokąt. Posmaruj go masłem. Posyp cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym oraz kawałeczkami pomarańczy. Placek zwiń. Pokrój na 12 plasterków. Blachę wyłóż pergaminem. Ustaw w niej pionowo ślimaczki. Piecz je 30 minut w temp. 190 st. Wystudź. Oblej lukrem.Źródło: Tina