Do góry

Desery Przepis na:

Ślimaki z powidłami i orzechami

Ślimaki z powidłami i orzechami

Autor:

Przepisów i artykułów: 80 Ocena: 1017

Dodano:

Odsłon: 1343

Przepis na wspaniałe drożdżowe ślimaki z powidłami i orzechami (bardzo lubię to połączenie). Polecam gorąco :)

Składniki

  • Składniki na około 16 ślimaków:
  • 2 ¼ szklanki mąki
  • 1 jajko
  • ½ szklanki mleka
  • 4 dag drożdży
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 łyżki cukru
  • 6 dag masła
  • 1 szczypta soli
  • ½ słoika powideł
  • 5 dag mielonych orzechów (najlepiej prażonych)
  • Składniki na lukier:
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1,5-2 łyżek wody
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mleko podgrzewam, masło rozpuszczam.
    Mąkę, jajko, masło, cukier, cukier waniliowy i szczyptę woli umieszczam w jednej misce. Wkruszam do tego drożdże i zalewam całość podgrzanym mlekiem. Wszystkie składniki zagniatam na jednolitą masę, przykrywam i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na prostokąt o szerokości ok. 20 cm i grubości 1 cm (długość wyjdzie sama). Na ciasto wykładam powidła i orzechy i zwijam ciasto od dłuższej strony.

  2. Następnie rolkę kroję na plastry grubości ok. 1,5 cm.

  3. Układam ślimaki na blaszce i piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20-25 minut.
    Muszą się zarumienić.
    Gdy przestygną polewam je lukrem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (19)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń