Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na wspaniałe drożdżowe ślimaki z powidłami i orzechami (bardzo lubię to połączenie). Polecam gorąco :)
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 100
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 48
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 53
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2846
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 113
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 100
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 48
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 53
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2846
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 113
Składniki
Mleko podgrzewam, masło rozpuszczam. Mąkę, jajko, masło, cukier, cukier waniliowy i szczyptę woli umieszczam w jednej misce. Wkruszam do tego drożdże i zalewam całość podgrzanym mlekiem. Wszystkie składniki zagniatam na jednolitą masę, przykrywam i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na prostokąt o szerokości ok. 20 cm i grubości 1 cm (długość wyjdzie sama). Na ciasto wykładam powidła i orzechy i zwijam ciasto od dłuższej strony.
Następnie rolkę kroję na plastry grubości ok. 1,5 cm.
Układam ślimaki na blaszce i piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20-25 minut. Muszą się zarumienić. Gdy przestygną polewam je lukrem