Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty deser z owocami, który uwielbiam i bardzo często przygotowuję. Można go zrobić błyskawicznie używając dowolnych owoców.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10460
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1167
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11584
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 595
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10460
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1167
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11584
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 595
Składniki
*Nazwa raczej zwyczajowa, odnosząca się do kształtu wyżej wspomnianego owocu. Próbowałam wyszperać w necie jaka to może być odmiana śliwy, bo owoce duże, pyszne, miąższ łatwo odchodzi od pestki. Z moich poszukiwań wychodzi, że to Opal, ale 100% pewności nie mam. U nas te śliwy są odkąd pamiętam i zawsze mówiło się na nie Kobyłki. Śliwki odmrażamy, mieszamy z cukrem, odstawiamy na pół godzinki. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Do miski wsypujemy mąkę i cukier, dodajemy rozpuszczone, przestudzone masło. Składniki na kruszonkę mieszamy ze sobą do momentu ich połączenia. Owoce przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku o temperaturze 180 stopni przez 30- 40 minut, do zrumienienia kruszonki. Dekorujemy listkami świeżej mięty lub melisy.
Uwaga: Śliwki mrożone najlepiej wyjąć wieczorem z zamrażarki i następnego dnia rano można ich użyć. Warto odmrażać je na sicie zawieszonym w garnku, wówczas sok ściekający do garnka będzie można wykorzystać do przygotowania kompotu. Smacznego.