Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coś czuję, że sama nazwa ciasta z czymś Wam się kojarzy. Słodkie, pyszne suszone śliwki w czekoladzie, któż ich nie jadł. Dziś proponuję ciasto inspirowane tymi właśnie czekoladkami. Jest mocno czekoladowe i śliwkowe zarazem.
Tak przygotowane śliwki posłużą nam około 10-11 miesięcy...świetny dodatek do...
Odsłon: 7177
Babka to jedno z tradycyjnych ciast na wielkanocnym stole , polecam szybką i...
Odsłon: 683
Schab pod pierzynką to świetna propozycja na obiad, kolację, imprezę lub świą...
Odsłon: 1034
Puszyste placuszki jogurtowe , bez użycia miksera . Można je zrobić same z do...
Odsłon: 437
Babka to jedno z tradycyjnych ciast na wielkanocnym stole , polecam szybką i...
Odsłon: 683
Schab pod pierzynką to świetna propozycja na obiad, kolację, imprezę lub świą...
Odsłon: 1034
Puszyste placuszki jogurtowe , bez użycia miksera . Można je zrobić same z do...
Odsłon: 437
Składniki
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Mikserem ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier, nadal ubijać. Utrwaloną cukrem pianę połączyć z żółtkami, ubijać na wolnych obrotach do momentu, aż w masie pojawią się pęcherzyki powietrza. Dodać mąkę, drobno pokrojone śliwki suszone. Całość wymieszać drewnianą łyżką. Biszkopt wylać na blachę wysmarowaną margaryną, wyłożoną papierem pergaminowym. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st przez około 20 minut.
Masa czekoladowa: Budyń śmietankowy wymieszać z kakao*, następnie całość rozprowadzić w niewielkiej ilości mleka. Pozostałe mleko, z dodatkiem cukru**, zagotować. Do gotującego wlać zawiesinę budyniową. Po wlaniu zawiesiny do mleka całość należy dynamicznie mieszać, aż powstanie gęsty budyń. Odstawić, wystudzić. Masło utrzeć mikserem na puszystą masę, stopniowo dodawać zimny budyń, nadal ubijać. Na koniec dodać 3 łyżki nalewki śliwkowej, dobrze wymieszać.
Tak przygotowaną masę rozsmarować na zimnym biszkopcie, na niej ułożyć nasze śliwki***. Teraz czas na polewę: Czekoladę łamiemy na kawałki, wrzucamy do rondelka, dodajemy 3 łyżki wody i stawiamy na płytę grzewczą. Czekoladę rozgrzewamy w minimalnej temperaturze, aby nam się nie przypaliła, często mieszamy. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy cukier, zagotowujemy. Następnie wlewamy kwaśną śmietanę. Składniki mieszamy ze sobą, ponownie doprowadzamy do wrzenia. Polewą zalewamy całe ciasto i tak przygotowane wkładamy do lodówki. Podajemy schłodzone.
*Oczywiście można użyć budyniu czekoladowego, ale według mnie dodatek kakao powoduje, że masa jest intensywnie czekoladowa. Takiego efektu nie uzyskamy wykorzystując gotowy budyń czekoladowy. **Jeżeli lubicie bardziej słodkie masy, można dać większą ilość cukru, niż ta przewidziana w przepisie. Na ilość cukru może również wpływać jakość i ilość kakao. Jeżeli mamy dobrej jakości, mocno gorzkie kakao, trzeba zwiększyć ilość cukru. ***Jeżeli mamy śliwki suszone należy je,pół godziny przed wyłożeniem na ciasto, namoczyć w ciepłej wodzie, aby nie były zbyt suche. Moczymy je 5- 10 minut, następnie osączamy na siteczku i pozostawiamy do wystudzenia. Smacznego.
Przepisy Desery
Desery
Babka Oreo
Desery
Szarlotka na krucho-drożdżowym cieście
Desery
Babka cytrynowo-pomarańczowa
Desery
BABKA MARMURKOWA z masłem - pyszna i łatwa w przygotowaniu
Babka Oreo
Ciastka Oreo są pyszne. Jeśli zgadzasz się z tą tezą, z pewnością smakować ci...
Odsłon: 1964
Szarlotka na krucho-drożdżowym cieście
Bardzo smaczna szarlotka na krucho-drozdzowym, wyjątkowo delikatnym i mięciu...
Odsłon: 786