Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Śliwkowa chałka"
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 976
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 265
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 200
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 976
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 265
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 200
Składniki
Pół szklanki mleka podgrzej w garnku i rozpuść w nim drożdże. Dodaj łyżkę mąki, łyżeczkę cukru, wymieszaj i odstaw na 20 minut. Masło rozpuść w garnku i wystudź. Mąkę wsyp do miski, dodaj cukier, sól, jajko, wlej resztę mleka i drożdże. Wyrób gładkie ciasto. Dodaj letnie masło, zagnieć, odstaw do podwojenia objętości.
Ciasto zagnieć, rozwałkuj i podziel na dwie części. Każdą posmaruj powidłami, zostawiając puste brzegi. Zwiń w rulony wzdłuż dłuższego boku zalepiając końce. Przeplataj ze sobą w warkocz. Żółtko wymieszaj z mlekiem, posmaruj wierzch. Piecz 25 minut w temperaturze 180°C.
Czas: około 1,5 godziny.Źródło: Dobry Tydzień