Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatna kwaskowość śliwki, słodycz karmelu i kruchość lekkiej bezy… – ciasto śliwkowa chmurka to świetna perspektywa na podwieczorek w gronie tych, z którymi lubisz się dzielić najprzyjemniejszymi chwilami.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 939
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4184
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 277
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 787
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3636
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 748
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 939
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4184
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 277
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 787
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3636
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 748
Składniki
Składniki na ciasto umieść na stolnicy – utwórz kopczyk z mąki, a w jego dołku umieść cukier, pokrojone masło, proszek do pieczenia i jajka. Energicznie wyrób ciasto na jednolita masę. Uformuj kulę, owiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na pół godziny.
Rozwałkuj ciasto i ułóż na dnie formy o wymiarach około 25x25 cm. Wstaw do piekarnika i podpiecz przez około 20 minut w temperaturze 180oC.
Umyj śliwki, przekrój na połówki i usuń z nich pestki. Włóż owoce do garnka, wlej wodę i wsyp cukier. Gotuj pod przykryciem, aż śliwki zmiękną. Gdy to nastąpi, zdejmij przykrywkę, dodaj mąkę ziemniaczaną i, nadal gotując, mieszaj zawartość garnka, póki nie zgęstnieje. Kiedy uzyskasz konsystencję konfitury, przełóż śliwki na podpieczony spód.
Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec dodaj cukier i mąkę ziemniaczaną. Wylej bezową chmurkę na warstwę śliwek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC i piecz przez 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 120oC i piecz jeszcze przez około 10-20 minut (aż beza uzyska pożądaną konsystencję).
Przestudzone ciasto udekoruj podgrzaną nieco w rondelku masą kajmakową.