Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Śliwkowa kostka"
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 485
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 546
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 847
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 485
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 546
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 847
Składniki
Ciasto: margarynę utrzyj z cukrem. W trakcie ucierania dodawaj po jednym jajku, powidła i przyprawę do piernika. Mąkę przesiej z sodą, wsyp do masy. Domieszaj mleko.
Ciasto przełóż do prostokątnej foremki wyłożonej pergaminem. Piecz 50 min w 180°C. Gdy wystygnie, przekrój na 3 blaty: 2 grubsze i 1 cienki.
Krem: śliwki i kakao zalej winem i zmiksuj. 3/4 mleka zagotuj z cukrem. Resztę wymieszaj z żółtkami i mąką. Mieszając, wlej powoli do wrzącego mleka. Ugotuj budyń. Wystudź. Do masła dodawaj po łyżce budyniu i ucieraj do powstania kremu. Na końcu domieszaj śliwki.
Blaty przełóż kremem. Na wierzchu rozłóż bakalie i zalej czekoladą rozpuszczoną w kremówce. Posyp wiórkami i schładzaj przez całą noc.Źródło: Naj