Do góry

Desery Przepis na:

Śliwkowa rozeta

Śliwkowa rozeta

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14718

Dodano:

Odsłon: 2

Sprawdzony przepis na "Śliwkowa rozeta"

Składniki

  • 1 kg śliwek
  • 3 jajka
  • 2/3 szkl. cukru
  • 10 łyżek mąki pszennej
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 3 szkl. śmietany kremówki
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 op. galaretki wiśniowej (ew. malinowej)
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jajka ubij z 1/2 szkl. cukru. Mąkę przesiej z proszkiem. Wsyp do masy jajecznej. Dodaj skórkę, wymieszaj. Ciasto przelej do tortownicy wy łożonej pergaminem. Piecz 35 minut w 180°C. Wystudź.

  2. Śliwki potnij. Galaretkę rozpuść wg przepisu. Żelatynę namocz, rozpuść, podgrzewając. Ubij 2 szkl. śmietany z resztą cukru. Połącz ją z żelatyną. Biszkopt rozetnij, jeden placek pokrój na trójkąty.

  3. Cały placek ułóż w tortownicy. Rozsmaruj na nim bitą śmietanę. Wystudź. Potem rozłóż śliwki i zalej je galaretką. Schłodź. Ubij resztę śmietany, wyciśnij rozetki wkoło tortu. Przykryj trójkątami. Udekoruj.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń