Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2535
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 613
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 207
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 765
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2535
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 613
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 207
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 765
Składniki
Jajka ubij z 1/2 szkl. cukru. Mąkę przesiej z proszkiem. Wsyp do masy jajecznej. Dodaj skórkę, wymieszaj. Ciasto przelej do tortownicy wy łożonej pergaminem. Piecz 35 minut w 180°C. Wystudź.
Śliwki potnij. Galaretkę rozpuść wg przepisu. Żelatynę namocz, rozpuść, podgrzewając. Ubij 2 szkl. śmietany z resztą cukru. Połącz ją z żelatyną. Biszkopt rozetnij, jeden placek pokrój na trójkąty.
Cały placek ułóż w tortownicy. Rozsmaruj na nim bitą śmietanę. Wystudź. Potem rozłóż śliwki i zalej je galaretką. Schłodź. Ubij resztę śmietany, wyciśnij rozetki wkoło tortu. Przykryj trójkątami. Udekoruj.Źródło: Naj