Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Śliwkowe drożdżówki"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 175
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 201
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 175
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 201
Składniki
Do miski wlej 150 ml ciepłego mleka. Dodaj drożdże, cukier puder i 1-2 łyżki mąki. Utrzyj zaczynu, odstaw do wyrośnięcia.
Wsyp pozostała mąkę. Dodaj 100 ml ciepłego mleka, szczyptę soli, 7 dag rozpuszczonego i przestudzonego masła oraz łyżeczkę skórki cytrynowej. Zagnieć ciasto, odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Zagotuj resztę mleka z makiem i cukrem kryształem. Dodaj pozostałe masło i szczyptę cynamonu, gotuj 3 min. Zagęść łyżką bułki tartej. Ciasto rozwałkuj, wytnij 35 kółeczek. Na każdym rozłóż porcję maku i wypestkowaną śliwkę. Uformuj bułeczki, posmaruj je żółtkiem. Piecz 20 min w 180 st.
35 porcji, czas ok. 45 min; porcja – 110 kcal, cena 50 gr.Źródło: Świat kobiety