Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne , drożdżowe ciasto ze śliwkami, serem i kruszonką. Zapach pieczonego ciasta roznosi się po całym mieszkaniu i przyciąga domowników. Polecam na spotkania rodzinne i nie tylko. Przepis na to ciasto pochodzi ze starego zeszytu, trochę dodałam od siebie.
foremka na babkę duża, miska, ścierka,
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 50
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 60
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 299
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 50
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 60
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 299
Składniki
Mąkę przesiać do miski dodać suche drożdże, cukier oraz letnie roztopione masło. Wymieszać na jednolite gładkie ciasto, dodając letnie mleko. Całość zagniatać tak długo aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Podsypać mąką a następnie owinąć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut. Ciasto ponownie wymieszać, podzielić w zależności od wielkości foremki na 6 lub 8 części. Zrobić kule i ułożyć je w wysmarowanej tłuszczem formie. Ser mielony wymieszać z budyniem waniliowym ( proszek), z cukrem i żółtkami na puszystą masę. W każdej kuli zrobić wgłębienie, do każdego wgłębienia włożyć przygotowany ser, na serze ułożyć przygotowane śliwki a następnie kruszonkę przygotowaną z masła, mąki i cukru. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 40 - 50 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Ciasto po przygotowaniu włożone do foremki na babkę.
Nałożenie masy serowej.
Nałożenie śliwek.
Nałożenie kruszonki.
Ciasto po upieczeniu.