Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W miarę szybkie kakaowe kruche ciasto, lekko kwaskowate dzięki śliwkom i aromatyczne dzięki przyprawom
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 141
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 40
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 141
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 40
Składniki
Z mąki, margaryny, żółtek, 3 łyżek cukru, proszku do pieczenia i kakao zagnieść kruszonkę i włożyć na dużą blachę (ok. 25 x 35 cm - ja zrobiłam w większej i wyszło trochę za niskie). Odrobinę kruszonki zostawić do posypania wierzchu.
Wydrążone śliwki pokroić w ćwiartki i wymieszać w misce z Przyprawą do kawy i deserów firmy Kamis w formie młynka. Dla tych którzy jej nie znają: naprawdę polecam. To mieszanka cynamonu, cukru kandyzowanego, goździków, kardamonu i wanilii. Używam jej do kawy, ciast czy naleśników. Kosztuje ok 8 zł, bardzo wydajna (mam 2 lata a nie zużyłam połowy słoiczka). Jest w formie młynka więc trudno ocenić, ile jej daję do śliwek - ale naprawdę sporo (kilkadziesiąt machnięć młynkiem ;)) Aromatyczne śliwki wyłożyć na ciasto
Ubić pianę z białek na sztywno, dodać 1 szkl cukru, cukier waniliowy i mąkę. Pianę wyłożyć na blachę, posypać resztą kruszonki. Piec ok 40 min w 165-170 st. (ja ze względu na pianę piekę na niższym poziomie piekarnika niż inne ciasta)