Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukacie ciasta na Wielkanoc? W tej roli sprawdzi się idealnie Ptasie mleczko, w której w skład wchodzą: mocno czekoladowy budyń, owocowa pianka, polewa czekoladowa <3
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2905
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 572
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3667
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 237
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 325
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2905
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 572
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3667
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 237
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 325
Składniki
Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Następnie ubić je na sztywną pianę. Partiami dodawać cukier, cały czas miksując na średnich obrotach miksera. Gdy masa będzie już ładnie ubita to dodać żółtka i dalej miksować. Po dodaniu wszystkich żółtek do piany wsypać mąkę wymieszaną z kakao oraz startą na drobnych oczkach czekoladę. Delikatnie wmieszać suche składniki.
Masę przelać do tortownicy lub foremki (u mnie kwadratowa, o boku 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 st.C ok. 30 minut (warto sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest upieczony).
Galaretkę rozpuścić we wrzątku i wystudzić. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić i miksując wlewać zimną, tężejącą ale jeszcze płynną galaretkę. Dokładnie całość wymieszać. Gęstą masę wyłożyć na biszkopt i wyrównać. Czekoladę rozpuścić razem z mlekiem oraz masłem. Mieszać łyżką, aż wszystko się połączy. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości wody (woda ma ją tylko przykryć), mieszać i wlać do masy czekoladowej. Kiedy pianka cytrynowa całkowicie stężeje można wylać zimną polewę. Odstawić do stężenia najlepiej na całą noc. Smacznego!