Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Desery
  • Słodki bałagan z Eton
  • Desery
  • Przepis na

Słodki bałagan z Eton

27.05.2022 Odsłon: 1220
5.0 (7 oceny)
Czas przygotowania
do 15 min
15 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
MazPrzyGarach
MazPrzyGarach

Dzisiaj zapraszam na bardzo prosty, klasyczny, letni deser z owoców, bez i bitej śmietany: słodki bałagan z Eton. Jeśli przygotujecie sobie beziki w dogodnej chwili, całość można złożyć w zaledwie kilka minut – a naprawdę warto, bo słodki bałagan jest pyszny, piękny i idealny na ciepłe dni. Śmietana i owoce tworzą świeżą kompozycję, a beziki wprowadzają element dodatkowej słodyczy i przyjemnie chrupią. Myślę, że ten prosty deser nie bez powodu podbił ludzkie serca.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Potrzebne przybory kuchenne

mikser, piekarnik, miska, rękaw cukierniczy

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (5)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

little_Chef
little_Chef
Desery

Tort galaretkowy śmietanowo-owocowy

Desery Tort galaretkowy śmietanowo-owocowy

Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...

  • Owoce
  • Ciasta
  • Torty

Odsłon: 2111

do 30 min 30 min
9
smaker
smaker
Ciasta

Pishinger

Ciasta Pishinger

Pishinger to deser wywodzący się z Wiednia, stoicy Austrii, który przybył do...

  • Polska
  • Papryka
  • Przyprawy
  • Ciasta

Odsłon: 4244

do 30 min 30 min
8
nalyt4aq
nalyt4aq
Dania główne

pizzerinki

Dania główne pizzerinki

szybki przepis na pizzę:) z tych propozycji wyjdzie około 12 małych porcji

  • Nabiał
  • Mleko
  • Pizze

Odsłon: 368

do 30 min 30 min
2
smaker
smaker
Ciasta

Tort mango

Ciasta Tort mango

Tort mango to lekki, tropikalny deser, w którym puszysty biszkopt spotyka się...

  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta
  • Torty

Odsłon: 1228

do 60 min 60 min
4
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

zapiekanka makaronowa

Dania główne zapiekanka makaronowa

Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...

  • Do pracy
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Penne
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy
  • Makarony
  • Zapiekanki
  • Makaronowe

Odsłon: 793

do 60 min 60 min
4
bryssska
bryssska
Sałatki

Śledź po japońsku

Sałatki Śledź po japońsku

Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Azjatycka
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka

Odsłon: 17259

do 30 min 30 min
54
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

little_Chef
little_Chef
Desery

Tort galaretkowy śmietanowo-owocowy

Desery Tort galaretkowy śmietanowo-owocowy

Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...

  • Owoce
  • Ciasta
  • Torty

Odsłon: 2111

do 30 min 30 min
9
smaker
smaker
Ciasta

Pishinger

Ciasta Pishinger

Pishinger to deser wywodzący się z Wiednia, stoicy Austrii, który przybył do...

  • Polska
  • Papryka
  • Przyprawy
  • Ciasta

Odsłon: 4244

do 30 min 30 min
8
nalyt4aq
nalyt4aq
Dania główne

pizzerinki

Dania główne pizzerinki

szybki przepis na pizzę:) z tych propozycji wyjdzie około 12 małych porcji

  • Nabiał
  • Mleko
  • Pizze

Odsłon: 368

do 30 min 30 min
2
smaker
smaker
Ciasta

Tort mango

Ciasta Tort mango

Tort mango to lekki, tropikalny deser, w którym puszysty biszkopt spotyka się...

  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta
  • Torty

Odsłon: 1228

do 60 min 60 min
4
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

zapiekanka makaronowa

Dania główne zapiekanka makaronowa

Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...

  • Do pracy
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Penne
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy
  • Makarony
  • Zapiekanki
  • Makaronowe

Odsłon: 793

do 60 min 60 min
4
bryssska
bryssska
Sałatki

Śledź po japońsku

Sałatki Śledź po japońsku

Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Azjatycka
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka

Odsłon: 17259

do 30 min 30 min
54
Smaker
REKLAMA
Smaker
Desery
Smaker
Słodki bałagan z Eton
Autor:
MazPrzyGarach
do 15 min
3-4 osoby

Składniki

Bezy (około 80 sztuk)
  • 4 duże białka (ok 150 g)
  • 240 g cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Deser
  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżka (ok 15 g) cukru pudru
  • 12 bezików
  • 300 g owoców (u mnie: 240 g truskawek, 60 g borówek)
Sposób przygotowania:
1

Przygotuj beziki. Oczywiście możesz użyć kupnych bez, ale warto je przygotować w dogodnej chwili, gdy zostaną białka do wykorzystania, i trzymać w szczelnym pojemniku. Do miski wlej 4 białka jaj i zacznij ubijać je mikserem na najniższych obrotach, do lekkiego spienienia. Kiedy białka zaczynają przypominać pianę z kąpieli, dodaj do nich łyżeczkę soku z cytryny. Zwiększ moc miksera i ubijaj je przez kilka minut do uzyskania puszystej, ale nie sztywnej, białej piany.

2

Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji zacznij dodawać do białek cukier. 240 g drobnego białego cukru dodawaj partiami, po jednej łyżce, za każdym razem miksując zawartość miski do całkowitego połączenia. Podczas dodawania cukru białka zaczną zwiększać swoją objętość i gęstnieć. Odpowiednio ubite białka na bezy powinny być na tyle sztywne, by po odwróceniu miski do góry dnem pozostać w naczyniu.

3

Sztywne białka przełóż do rękawa cukierniczego z odpowiednią tylką. U mnie jest to końcówka o kształcie gwiazdy, wielkości 1 cm. Bezy wyciskaj na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, w około 1.5 cm odstępach. U mnie ostatecznie wyszło ich około 80, więc zdecydowana większość została mi na inną okazję.

4

Tak przygotowane bezy włóż do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni Celsjusza, grzejącego w funkcji góra dół, na około 90 minut. Bezy susz do momentu, w którym bez problemu można je zdjąć z papieru. Po upływie 90 minut wyłącz grzanie i uchyl drzwiczki piekarnika. Pozostawi w nim bezy do całkowitego wystudzenia.

5

240 g truskawek podziel na dwie części – 100 i 140 g. Mniejszą część przełóż do dzbanka lub miski i zblenduj na gładki mus. Pozostałe truskawki pokrój w cienkie plasterki.

6

Wlej 300 ml dobrze schłodzonej śmietanki do miski i dodaj do niej łyżkę cukru pudru. Śmietankę ubij mikserem na sztywny krem i odstaw ją do lodówki na czas składania deseru.

7

Do złożenia deseru będziesz potrzebować czterech pucharków lub szklanek o pojemności około 250 ml. Od razu zaznaczam, że nie ma jednego, dobrego sposobu na złożenie tego deseru – już sama nazwa wskazuje na to, że im większe zamieszanie w pucharku, tym lepiej. Ja to robię tak, że na dno pojemników kruszę po jednej, małej bezie. Na skruszone bezy wykładam kilka plasterków truskawek, około 5, może 6. Dodatkowo wrzucam kilka borówek, które nadadzą deserowi dodatkowego smaku i koloru. Owoce przykrywam łyżką dobrze schłodzonej, ubitej przed chwilą śmietany. Tę z kolei polewam łyżką musu truskawkowego. Nie przejmujcie się, jeśli jego odrobina ścieknie na dno pucharka, doda to całości uroku. Na mus kruszę kolejną bezę i w zasadzie powtarzam wszystkie warstwy, które układaliśmy do tej pory, czyli na bezach układam truskawki i borówki, przykrywam wszystko resztą ubitej śmietanki, polewam musem truskawkowym i ponownie dekoruję owocami.

8

Na wierzch deseru ponownie kruszę po jednej małej bezie i tak przygotowany deser podaję od razu po złożeniu, by nie rozmiękły się bezy.

9

Smacznego!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki