Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Słodki jeżyk"
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 45
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 171
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 75
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 52
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 45
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 171
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 75
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 52
Składniki
Jajka zmiksuj razem z 10 dag cukru. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz 4 łyżkami kakao. Na koniec do ciasta wlej 2 łyżki oleju. Połącz dokładnie .
Spód małej tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia (lub posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą). Przełóż przygotowane ciasto, równo rozprowadź. Piecz 40 minut w temperaturze 160 st. Wystudź w formie.
Masło utrzyj z resztą cukru oraz opakowaniem cukru waniliowego. Rozpuść w gorącej kąpieli wodnej 15 dag białej czekolady. Lekko przestudź, dodaj do masy.
Połącz dokładnie kremu czekoladowego, odstaw do lodówki do schłodzenia. Wyjmij i raz jeszcze wymieszaj na gładką i jednolitą masę. Z upieczonego i wystudzonego w formie biszkoptu wytnij owalny korpus jeża. Resztę skrawków pokrusz.
Odłóż 1/3 kremu. Do reszty wmieszaj pokruszony biszkopt. Nałóż na spód, formując ciało jeżyka. Odstaw do schłodzenia. Udekoruj resztą kremu. Na koniec posyp jeżyka naturalnym gorzkim kakao. Zrób mu oczy z cukierków, a z migdałowych słupków kolce.
10 porcji, czas ok. 95 min; porcja – 530 kcal, cena 1,60 złŹródło: Świat kobiety