Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort jest pracochłonny ale naprawdę warto.
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 43
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 56
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 288
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 43
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 56
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 288
Składniki
BISZKOPT ( 1 porcja 4 jajka 3/4szkl.maki przennej 1/4 mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szkl.cukru cukier waniliowy szczypta soli. KREM 2 litry mleka 6 zółtek 1/2 litra smietany18% 1,5 szkl.cukru pudru 2 masła kakao cukier waniliowy PRZYGOTOWANIE. Biszkopt/ Białka ubijamy z solą,dodajemy kolejno;cukry,zółtkai mąki z proszkiem.Mieszamy.Wlewamy do tortownicy i pieczemy 25-30 min w temperaturze 170 stopni.Pieczemy dwa biszkopty. KREM/do gotujacego się mleka z cukrem waniliowym wlewamy roztrzepane zółtka ze smietaną.Gotujemy do oddzielenia serwatki.Odcedzamy twarozek. Obydwa biszkoty przekrajamy na 3 częsci i kazdy krążek nasaczamy wodą z cytryną.Warstwy przekładamy kremem.Z jednego biszkopta po dwóch przeciwległych brzegach wycinamy kawałki odrysowane od dna tortownicy,które będą uszami. Na prostokatnej tacce układamy od dolu wyciety biszkopt (tułów) do niego przykładamy cały ( głowa) i wyciete kawałki po bokach (uszy) Wierzch i boki smarujemy kremem .Dekorujemy.Do częsci kremu dodajemy kakao i rysujemy oczy ,buzie i nos.