Do góry

Desery Przepis na:

Słodki Puchatek

Słodki Puchatek

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11049

Dodano:

Odsłon: 10

Smaczny pomysł na "Słodki Puchatek"

Składniki

  • Biszkopt: 6 jajek
  • szkl. cukru
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia; Krem budyniowy: 1/2 l mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 20 dag masła
  • 2 łyżki cukru; Masa śmietanowa: 1/2 l śmietanki 30 proc
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 25 dag serka mascarpone
  • 10 dag białej czekolady
  • 1/2 szkl. dżemu z czarnej porzeczki
  • 5 dag mlecznej czekolady
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białka ubijam na sztywną pianę, dodając cukier. Kolejno dodaję żółtka. Mieszam z mąkami i proszkiem do pieczenia. Ciasto piekę w natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszce (23 x 33 cm) 35-40 minut w temp. 175oC. Studzę, kroję na dwie części.

  2. Budynie gotuję na mleku z cukrami. Przykrywam folią spożywczą i studzę. Masło ucieram do białości, dodaję po łyżce budyniu. Krem rozsmarowuję na blacie ciasta, przykrywam drugim.

  3. Białą czekoladę topię na parze, studzę. Śmietankę ubijam, dodaję mascarpone i cukier puder. Miksuję z białą czekoladą.

  4. Na wierzchu ciasta rozprowadzam dżem, na nim masę śmietanową. Posypuję startą mleczną czekoladą.

  5. 90 min • Porcja 310 kcal • Koszt porcji ok. 1,80 zł • Przepis na 16 porcji.

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń