Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny słodki i zdrowy tort warzywny. Bez barwników. Masa też jest lżejsza od typowych kremów.
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 62
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 162
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 380
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 104
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 62
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 162
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 380
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 104
Składniki
2 okrągłe blaszki 19 cm, wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Mąkę mieszamy z proszkiem, cynamonem i garam masalą. Marchew i burak ścieramy na drobnych oczkach tarki, lub tak jak ja posługujemy się robotem kuchennym z ostrzami. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesypujemy po równo do dwóch osobnych misek. Do jednej dodajemy tartą marchewkę, wiórki kokosowe, ocet i sok z cytryny. Do drugiej starte buraki, skórkę pomarańczową, ocet i sok z cytryny. Do dwóch misek wlewamy po równo olej.
Zawartość każdej miski mieszamy oddzielnymi łyżkami. W dwóch partiach dodajemy po równo utarte jajka, delikatnie mieszamy na jednolitą masę.
Ciasta przekładamy do blaszek, pieczemy w 180 C około 40 minut, ciasto możemy zostawić kilka minut w wyłączonym piekarniku. Ciasta przestudzamy. Masa. Schłodzony jogurt mieszamy z pudrem i schłodzonym mascarpone, na jednolitą masę.
Ostudzone placki przekładamy masą. Wierzch posypałam świeżo starą marchewką.
Torcik pychotka i gorąco polecam. Jak widzicie krojony był niemalże od razu po złożeniu, ale kto by czekał :)