Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułki idealne na śniadanie i deser.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 399
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2773
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 914
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1661
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14481
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 399
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2773
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 914
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1661
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14481
Składniki
9 sporych bułek. Ciasto. Mąkę przesiać do dużej miski.
Rozczyn :drożdże wymieszać z łyżeczką cukru i odrobiną letniego mleka, gdy podrośnie przełożyć do mąki.
Jajko i żółtko roztrzepać z pozostałym cukrem.
Dodać resztę składników i zagnieść. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, na około 40 minut.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na 9 równych części.
Każdą lekko rozpłaszczyć nadziać masą, zlepić.
Bułki przełożyć na blachę z papierem do pieczenia.
Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20-30 minut do podrośnięcia. Piec w 180 C ok. 20 minut. Gdy bułki lekko przestygną można je polukrować.