Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułki idealne na śniadanie i deser.
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 57
Delikatna, zabielana śmietaną zupa pomidorowa na wywarze drobiowym. Doskonały...
Odsłon: 51
Moja rodzinka uwielbia gołąbki, a ja jako dobra mama, teściowa i babcia lubię...
Odsłon: 118
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 57
Delikatna, zabielana śmietaną zupa pomidorowa na wywarze drobiowym. Doskonały...
Odsłon: 51
Moja rodzinka uwielbia gołąbki, a ja jako dobra mama, teściowa i babcia lubię...
Odsłon: 118
Składniki
9 sporych bułek. Ciasto. Mąkę przesiać do dużej miski.
Rozczyn :drożdże wymieszać z łyżeczką cukru i odrobiną letniego mleka, gdy podrośnie przełożyć do mąki.
Jajko i żółtko roztrzepać z pozostałym cukrem.
Dodać resztę składników i zagnieść. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, na około 40 minut.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na 9 równych części.
Każdą lekko rozpłaszczyć nadziać masą, zlepić.
Bułki przełożyć na blachę z papierem do pieczenia.
Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20-30 minut do podrośnięcia. Piec w 180 C ok. 20 minut. Gdy bułki lekko przestygną można je polukrować.