Do góry

Desery Przepis na:

Słodkie walentynkowe serce

Słodkie walentynkowe serce

Autor:

Przepisów i artykułów: 200 Ocena: 1717

Dodano:

Odsłon: 320

Wiecie już co zrobić drugiej połówce na walentynkowy prezent? Słodki tot w kształcie serca! Zaręczam, że będzie zachwycony! Wilgotny, kakaowy biszkopt przełożony śmietanką z mascarpone, to najcudowniejszy prezent dla mojego faceta ????????????????????

Składniki

  • Składniki na biszkopt kakaowy:
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 masło
  • 2 łyżki kako
  • ¼ szklaki wody
  • 3 jaja
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki
  • Składniki na krem śmietanowy:
  • 1 litr śmietanki 30%
  • 500 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • Poncz:
  • 4 łyżki cukru
  • ½ litra wrzątku
  • ½ soku z cytryny
  • Zapach arakowy
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Wodę, cukry, masło i kakao umieścić w żaroodpornym naczyniu, doprowadzić do wrzenia. Wystudzić.

    Białka ubić na sztywną pianę. Do kakaowego sosu dodajemy pojedynczo żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy ubite białka, mieszamy delikatnie.
    Przelewamy do formy w kształcie serca (ok24cm) pieczemy 50 minut w 180oC. Po wystygnięciu biszkoptu dzielimy go na 3 równe blaty.

  2. Poncz: We wrzącej wodzie rozpuszczamy cukier. Gdy wystygnie dodajemy sok z cytryny oraz zapach arakowy.

  3. Wykonanie kremu: Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Masę przekładamy nasączony ponczem biszkopt.
    Do pozostałej części śmietany dodajemy odrobinę czerwonego barwnika. Mieszamy delikatni do uzyskania jednolitej barwy. Obtaczamy i dekorujemy tort.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń