Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Słoneczna tarta z morelami"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 261
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 261
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
Składniki
Wszystkie na ciasto posiekaj razem i zagnieć gładkie ciasto. Formę do tarty wysmaruj Kasią i oprósz mąką. Ciasto rozwałkuj na placek i wylep nim formę do tarty o średnicy 24 cm. Odstaw do lodówki.
Morele umyj, osusz, dwie odłóż, resztę pokrój na ósemki i usuń pestki. Schłodzone ciasto posyp bułką tartą i wyłóż na nie pokrojone morele. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz około 30 minut.
W tym czasie pozostałe morele pokrój w kostkę, dodaj wino i cukier, gotuj aż się rozpadną. Zdejmij z ognia i zmiksuj na mus.
Podpieczoną tartę posmaruj otrzymanym musem i posyp płatkami migdałowymi. Wstaw ponownie do pieca i piecz jeszcze 10 minut.Źródło: Świat kobiety