Do góry

Desery Przepis na:

Słynne ciasto z patelni bez piekarnika

Słynne ciasto z patelni bez piekarnika

Autor:

Przepisów i artykułów: 48 Ocena: 406

Dodano:

Odsłon: 9413

Zaskakująco smaczne ciasto bez pieczenia w piekarniku. Delikatne i puszyste ciasto z patelni.

Składniki

  • 2 duże jajka
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/ 3 szklanki oleju
  • 150 ml mleka
  • skorka otarta z jednej cytryny
  • 150 g maki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki Nutelli
  • 1 łyżeczka masła
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Słynne ciasto z patelni bez piekarnika

Przygotowanie

  1. UWAGA! Patelnia, na której robisz ciasto powinna mieć grube dno. Gotować ciasto na najmniejszej mocy kuchenki. Ciasto co jakiś czas można zdjąć z grzania aby na chwilę obniżyć temperaturę. Trzymać na nie oko!

  2. Jajka utrzeć z cukrem i szczypta soli na puszysta masę. Do utartych jajek dodać olej i mleko.

    Składniki dobrze połączyć mieszając. Dodać skórkę z cytryny i przesiać make wraz z proszkiem do pieczenia.

    Całość dobrze wymieszać.

  3. Nutelle rozpuść, w garnuszku lub mikrofali, do momentu aż będzie płynna.

    Gotowe ciasto wylać na patelnię wysmarowaną masłem. Patelnia o średnicy 24 cm. Patelnię można wyłożyć pergaminem.

  4. Na wierzchu ciasta, małą strużką, rozlać płynną Nutelle, i kilka razy przeciągać po cieście wykałaczką, aby lekko wymieszać obie masy.

    Następnie patelnię nakryć pokrywką i ciasto gotować na najmniejszym grzaniu przez około 35 minut lub do suchego patyczka.

    Ciasto z tego przepisu można również upiec w piekarniku.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń