Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Słynny sycylijski torcik Cassata"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 264
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 196
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 264
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 196
Składniki
ok. 75 minut.
Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, powoli dosypując 10 dag cukru. Do piany z białek kolejno dodawać żółtka. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z mąką ziemniaczaną i mielonymi migdałami. Sypkie porcjami wsypywać do masy jajecznej.
Tortownicę o śr. 26 cm wyłożyć pergaminem. Nałożyć do niej ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 20-25 minut. Odstawić do wystudzenia. Zupełnie zimny biszkopt rozciąć na dwa blaty i skropić je likierem wiśniowym.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Odstawić na kilka minut. Kiedy spęcznieje, rozpuścić, podgrzewając na małym płomieniu. Owoce kandyzowane pokroić w kosteczkę. Czekoladę grubo zetrzeć. Ser ricotta wymieszać z pozostałym cukrem i sokiem cytrynowym. Dodać owoce i czekoladę.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem wanilinowym. Ostrożnie połączyć ją z rozpuszczoną żelatyną i wmieszać do ma sy serowej. Kiedy krem zacznie tężeć, przełożyć nim w tortownicy biszkoptowe blaty. Wierzch wyrównać. Torcik wstawić do lodówki na godzinę. Potem udekorować bitą śmietaną i kandyzowanymi owocami.
Porcja: 400 kcal.
Cassata – tradycyjne sycylijskie ciasto przekładane masą serową, naszpikowane mnóstwem bakalii i kawałkami czekolady. Ko- niecznie z alkoholową nutką.Źródło: Życie na gorąco