Do góry

Desery Przepis na:

Smalcówki z serem

Smalcówki z serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 463 Ocena: 2972

Dodano:

Odsłon: 1270

Przepis jest bardzo fajny i prosty. Mimo iż jest to ciasto na drożdżach, to nie trzeba robić zaczynu i czekać na wyrastanie ciasta. Bułeczki są mięciutkie i delikatne, mało słodkie, więc nie mdlące i można je posypać cukrem pudrem. Idealne dla dzieci i dorosłych. Smalec oczywiście nie jest w żadnym stopniu odczuwalny w smaku, a samo ciasto jeszcze na surowo jest super plastyczne.

Składniki

  • Ciasto:
  • ok. 500g mąki pszennej tortowej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 50g świeżych drożdży
  • 0,5szkl. śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 1 kostka smalcu (200g)
  • Nadzienie:
  • 250g białego sera
  • 2 jajka
  • 1 budyń waniliowy bez cukru na 0,5l mleka
  • 1 mały cukier waniliowy
  • ok. 2- 3 łyżki cukru zwykłego
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Smalcówki z serem

Przygotowanie

  1. Składniki wyjęłam wcześniej z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej. Zaczęłam od przygotowania masy serowej. Ser biały (użyłam sera w kostce) przełożyłam do miski. Dodałam do niego jajka, cukier waniliowy i zwykły cukier. Wszystkie składniki zblendowałam na jednolitą masę blenderem. Następnie do masy serowej wsypałam budyń w proszku i wymieszałam. Przygotowaną masę serową wstawiłam do lodówki na czas przygotowania ciasta.
    Drożdże wkruszyłam do miseczki. Dodałam cukier i śmietanę i roztarłam na jednolitą masę. Mąkę tortową wsypałam do drugiej, dużej miski. Dodałam pokrojony na kawałki smalec i roztarłam do uzyskania okruchów. Następnie dodałam resztę składników, czyli: proszek do pieczenia, jajka i drożdże wymieszane z cukrem i śmietaną. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto rozwałkowałam na placek o grubości kilku milimetrów i pokroiłam go na nieduże prostokąty. Na każdym kawałku ciasta, przy brzegu kładłam czubata łyżeczkę nadzienia i zwijałam ciasto w rulonik. Gotowe ruloniki przekładałam na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Smalcówki piekłam ok. 20 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu, na środkowej półce piekarnika. Muszą był ładnie zarumienione. Drugą blachę piekłam już krócej, bo piekarnik był nagrzany. Po upieczeniu bułeczki wystudziłam na kratce. Przed podaniem posypałam je dość obficie cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń