Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 285
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 137
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4947
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2324
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 285
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 137
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4947
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2324
Składniki
Wszystkie ciasta wkładam do wysokiego naczynia i miksuję na jednolite ciasto (uwaga, na początek dodaję tylko 1 szkl. mąki, ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego i jeśli jest za rzadkie, dodaję jeszcze ok. 1/2 szk. mąki). Naczynie z ciastem przykrywam folią, wstawiam na 1 godz. do lodówki.
W garnku mocno rozgrzewam olej. Wkładam do niego na chwilę foremkę w kształcie gwiazdki, aby się rozgrzała.
Gorącą zanurzam w cieście do połowy i przekładam do gorącego oleju. Smażę po około 30 sekund każdą gwiazdkę (podczas zanurzenia foremki w cieście trzeba uważać, by nie zanurzyć jej ponad górną krawędź, bo wtedy ciężko będzie zdjąć usmażoną gwiazdkę i łatwo się połamie).
Gwiazdki po usmażeniu układam na ręczniku papierowym, by osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Gdy gwiazdki lekko przestygną, oprószam je cukrem pudrem.
<strong>Alina Waliczek z Dzimierza</strong>Źródło: Tina