Do góry

Desery Przepis na:

Smerfuś - biszkopt z borówkami i galaretką

Smerfuś - biszkopt z borówkami i galaretką

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3503

Dodano:

Odsłon: 9244

To tajemnicze niebieskie ciasto skrywa w sobie bladoniebieski krem na bazie bitej śmietany w których zanurzone zostały owoce borówki amerykańskiej i galaretkowe kosteczki. Ciasto jest łatwe w przygotowaniu i wręcz hipnotyczne.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 6 - 7 łyżek cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej tortowej
  • 4 - 5czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • Błękitna masa:
  • 2 szklanki śmietanki kremówki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 opakowanie galaretki szafirowej + duża łyżka żelatyny - rozpuszczone w 1 i 1/2 szklanki gorącej wody i przestudzone do tempera
  • 1 opakowanie niebieskiej galaretki + płaska łyżeczka żelatyny - rozpuszczone w 1 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1 szklanka owoców borówki amerykańskiej (umyte i osuszone)
  • Na wierzch:
  • 1 szklanka śmietanki kremówki - dobrze schłodzonej
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilości wody
  • borówka amerykańska (około 2 szklanek)
  • żel z 1 1/2 szklanki wody (możecie wykorzystać żel z tego przepisu, ja zrobiłam minimalnie bardziej gęsty) lub opakowanie niebie
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Smerfuś - biszkopt z borówkami i galaretką

Przygotowanie

  1. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodajemy cukier (połowę) i miksujemy do jego rozpuszczenia. Żółtka z resztą cukru ucieramy na kogel mogel i dodajemy do białek, miksując na jednolitą masę. Mąki mieszamy ze sobą i przesiewamy, cały cas mieszając łyżką dodajemy do ubitych jaj. Na końcu dodajemy olej. Blaszkę rozmiaru kartki a4 wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy masę. Pieczemy przez 25 - 30 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu biszkopt zrzucamy z niewielkiej wysokości na podłogę.

  2. Najpierw przygotowujemy niebieską galaretkę i odstawiamy do lodówki do stężenia. Kroimy w kosteczkę.Przygotowujemy galaretkę szafirową i studzimy. W międzyczasie śmietanę ubijamy i dodajemy cukier, gdy będzie sztywna, miksujemy na wolniejszych obrotach i dodajemy przestudzoną, ale płynną galaretkę. Gdy ta tylko się połączy ze śmietanką, dodajemy owoce i galaretkową kosteczkę - mieszamy łyżką. Biszkopt dzielimy na 2 placki i na jeden z nich wylewamy masę. Przykładamy drugim.

  3. Śmietankę ubijamy wraz z cukrem, żelatynę rozpuszczamy i łączymy z ubitą śmietanką. smarujemy wierzch ciasta i układamy na nim borówki. Przygotowujemy żel lub galaretkę i studzimy (gorąca rozpuściłaby śmietankę). Zalewamy owoce i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

  4. Żel do owoców:
    http://szczyptaslodyczy.bloog.pl/id,350473950,title,Pijany-Las,index.html

    i zapraszam do mnie na konkurs z nagrodami

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń