Do góry

Desery Przepis na:

Śmietankowa tarta rabarbarowa

Śmietankowa tarta rabarbarowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 1861

Dodano:

Odsłon: 1088

Rabarbar nadal króluje.

Składniki

  • NA CIASTO
  • mąka 200 g
  • masło zimne 125 g
  • cukier 50 g
  • śmietana 1 łyżka
  • NA NADZIENIE
  • rabarbar 50 dag
  • mleko 50 ml
  • budyń śmietankowy 1 szt.
  • cukier 2 łyżki
  • KRUSZONKA
  • mąka 50 g
  • cukier 50 g
  • masło 50 g
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę i zasypujemy 2 łyżkami cukru w szklanej misce. Odstawiamy na 40 min do lodówki.
    Z masła, mąki, cukru i śmietany wyrabiamy ciasto, które zawijamy w folię spożywczą odkładamy na ok. 10 min do zamrażalnika.
    Budyń mieszamy z mlekiem. Jeżeli budyń jest bez cukru dosypujemy jeszcze 2 łyżki cukru.
    Po wyjęciu ciasta z zamrażalnika wyrabiamy je przez chwilę. Wkładamy pomiędzy 2 kawałki folii spożywczej i rozwałkowujemy na placek o średnicy większej niż tortownica.
    Zdejmujemy jeden kawałek folii i przy pomocy drugiego umieszczamy ciasto we wcześniej wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy. Dociskamy ciasto do brzegów, zdejmujemy drugi kawałek folii. Wałkiem wałkujemy po rancie formy żeby usunąć nadmiar ciasta. Jeżeli gdzieś brakuje po prostu doklejamy.
    Nakłuwamy ciasto widelcem, wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy groch bądź kulki do pieczenia żeby obciążyć ciasto.
    Wkładamy do wcześniej nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy przez 10 min.
    W tym czasie odcedzamy na sicie rabarbar.
    Po 10 min wyjmujemy ciasto z piekarnika, usuwamy groch i papier do pieczenia. Wykładamy odsączony rabarbar i zalewamy budyniowym płynem.
    Z masła, mąki i cukru palcami wyrabiamy kruszonkę i rozsypujemy ją na cieście. Pieczemy dodatkowe 25 min w tej samej temperaturze 170 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 04 maja 2014 mam trochę mieszane uczucia - dotychczas budyń należało ugotować, a tu ciasto ,,zalewamy budyniowym płynem'' ? nie stanie się za mokre ? Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 04 maja 2014 Rabarbarowa pychotka :) z chęcią zrobię :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń