Do góry

Desery Przepis na:

Śmietanowiec z galaretką

Śmietanowiec z galaretką

Autor:

Przepisów i artykułów: 2527 Ocena: 18514

Dodano:

Odsłon: 3518

Kolorowy i smaczny deserek.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Śmietanowiec z galaretką

Przygotowanie

  1. Wykonanie biszkoptu:
    Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z proszkiem do pieczenia. Białka utrzeć z cukrem na sztywną pianę, dodać utarte żółtka, obie mąki oraz ocet. Dokładnie wymieszać, wylać na blachę o wymiarach 34 cm na 24 cm. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Po upieczeniu odłożyć do całkowitego wystygnięcia.
    Wykonanie masy śmietankowej:
    Wszystkie galaretki rozpuścić w gorącej wodzie osobno, w o połowę mniejszej ilości wody niż podaje przepis na opakowaniu. Gdy stężeją pokroić w kostkę. Żelatynę rozpuścić w ½ szklance ciepłej wody. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać jogurt i letnią rozpuszczoną żelatynę i pokrojoną galaretkę, po czy wymieszać. Upieczony biszkopt wyjąć z blaszki, a blaszkę wyłożyć folią aluminiową i ponownie położyć biszkopt. Następnie masę wylać na biszkopt, wyrównać i zalać tężejącą galaretką cytrynową. Wstawić do lodówki i podawać na drugi dzień.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń