Do góry

Desery Przepis na:

Śmietanowiec z owocami.

Śmietanowiec z owocami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1811 Ocena: 29294

Dodano:

Odsłon: 2425

Smaczny, prosty w przygotowaniu śmietanowiec owocowy w skład którego wchodzą owoce takie jak śliwki, jeżyny i winogrona.

Składniki

  • blacha 30/25 cm
  • Spód:
  • herbatniki
  • Mus śliwkowy:
  • śliwki 1 kg
  • galaretka leśne owoce 2 szt.
  • Masa śmietankowa:
  • śmietana 30% 500 ml
  • galaretki cytrynowe 1 szt.
  • szklanka wrzącej wody
  • Góra:
  • galaretki przezroczyste 2 szt.
  • 400 ml wrzącej wody
  • jeżyny 12 szt.
  • winogrona bezpestkowe 48 szt.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Śmietanowiec z owocami.

Przygotowanie

  1. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Dno formy wykładamy herbatnikami. Ze śliwek robimy mus, zagotowujemy i dodajemy galaretki leśne owoce, dobrze mieszamy, chłodzimy. Schłodzony, gęstniejący mus wlewamy na herbatniki ułożone na dnie formy, na mus nakładamy kolejną warstwę z herbatników. . Wstawiamy do lodówki. Podczas gdy chłodzi się mus w formie, ubijamy śmietanę, dodajemy schłodzoną galaretkę cytrynową i miksujemy do połączenia się galaretki z ubitą śmietaną. Ubitą śmietanę jeżeli zacznie gęstnieć, wylewamy na zastygnięty mus śliwkowy przykryty warstwą herbatników, dekorujemy owocami według swojego upodobania. Wstawiamy do lodówki. W między czasie rozpuszczamy dwie przezroczyste galaretki, studzimy. Jak galaretki zaczną gęstnieć, wylewamy je na górę z ułożonymi owocami. Tak przygotowaną formę wstawiamy do lodówki na kilka godzin, lub na całą noc. Ja po godzinie owinęłam formę w folię spożywczą. Po kilku godzinnym chłodzeniu, wyjmujemy naszego śmietanowca z formy, kroimy na porcje.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń